2024. április 27., szombat

Remekművek találkozása

Szabadkán is megtekinthető a Vajdasági Magyar Festészet 2019. című tárlat

Topolya után a szabadkai Szabadegyetem galériájában lett kiállítva a Vajdasági Magyar Festészet 2019. című tárlat anyaga. Az egybegyűlteket Boros György grafikusművész köszöntötte, majd pedig a tárlat ötletgazdája, Zsáki István szólt a közönséghez:

– Harmadik éve emlékezünk meg tárlattal a vajdasági magyar festészet napjáról, azaz Ács József születésnapjáról. Minden évben odaadóan készülünk, hogy megmutassuk a legjobb munkákat, ezért nevezem ezt a kiállítást a vajdasági remekművek találkozásának. A kiállítás három generáció alkotásaiból állt össze, így igencsak változatos. Örülünk, hogy a fiatalabbak is kiállítanak, mert ők újdonságokat hoznak be a vajdasági magyar képzőművészetbe – mondta Zsáki István, akinek elmondása szerint a tárlat résztvevőinek száma évről évre növekszik.

A kiállítást Mile Tasić műkritikus méltatta:

– Más tárlatokkal ellentétben ezen kiállítás képanyaga nem a közös alkotómunkák vagy képzőművészeti táborok idején készült. Ezért is különböznek ennyire egymástól az alkotások, ezért ilyen sokszínű ez a kiállítás úgy a képek témáiban, mint a technikákat illetően. A művészek egymástól függetlenül alkottak, és most a legjobb munkáikat tárják a közönség és egymás elé is – fejtette ki Mile Tasić.

A tárlatot Sutus Áron nyitotta meg, beszédében pedig a vajdasági magyar képzőművészek alkotótevékenységének fontosságát hangsúlyozta:

– Élményt jelent megnézni ezt a kiállítást. Mindegyik alkotás külön figyelmet érdemel, de a művek megtekintőinek azt is ajánlom, hogy engedjék úgymond párbeszédbe elegyedni az alkotásokat – emelte ki Sutus Áron.