2024. április 26., péntek

Okoslakások Szabadkán is

Napjainkban egyre több olyan tárgy része az életünknek, melyek neve előtt az okos vagy a smart szócska szerepel. Nem csoda tehát, hogy a mérnökök a lakóteret is „okossá” fejlesztették a nagyobb mértékű biztonság, a kényelem és az energiatakarékosság érdekében. A fővárosban és más helyeken már néhány éve megjelentek az első ilyen lakótömbök, irodaházak, Szabadka első intelligens lakóépülete pedig decemberben épült ki, és a Vuk Karadžić utcában kapott helyet.

Már mindenki számára ismert az olyan automata berendezés, mint amilyen például a klíma, a hűtőszekrény, az elektronikus kapu, a kaputelefon, az öntözőrendszer, de nem ezektől lesz okos egy ház, hanem attól a központi és gondolkodó egységtől, amely az ilyen szerkezeteket összeköti.

Arról, hogy mi teszi okossá az új szabadkai lakóépületet, Ivan Maličevićet, a Su-Prospect vállalat, a munkálatokat kivitelező cég igazgatóját kérdeztük.

– Az épület lakásai meteorológiai állomással rendelkeznek, melyek lehetővé teszik egyes operatív feladatok egyedül történő működését. Ha például esik az eső vagy amennyiben a lakó minden reggel hétkor kel, az épület automatikusan le- vagy felhúzza a redőnyöket. A lényeg, hogy emberi jelenlét nélkül is működjenek ezek a funkciók – magyarázta Ivan Maličević.

Az épületben összesen kilenc lakás van, legnagyobb előnye pedig az energiatakarékosság és a lakosok nagyobb biztonságának megteremtése. Többek között gázszivárgást, tüzet és csőtörést érzékelő szenzorok is vannak, hang- és videófelszereléssel is ellátták a lakásokat, távozáskor a lakók akár egy érintéssel is kikapcsolhatják a tűzhelyet és a vasalót.

– Az okoslakások már hétköznapi jelenségnek számítanak Németországban, Ausztriában vagy a világ többi fejlett részén, mi pedig valami újat szerettünk volna alkotni Szabadkán. A kivitelezés kihívások elé állított bennünket. Amikor nekiláttunk, tudtuk, hogy intelligens épületet akarunk létrehozni, de nem tudtuk, hogy ez a részleteiben mit is jelenthet. Hat hónapon át konzultáltunk a szakemberekkel, végül pedig egy modern épületet húztunk fel, melynek homlokzata a legdrágább anyagból készült, és olyan német gyártó berendezésével szereltük fel, mely Európa egyik legnagyobb elektronikus eszközeit állítja elő az ilyen épületekhez – mondta Ivan Maličević.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a jövőben további ilyen épületeket szeretnének kialakítani a városban, melyek minden bizonnyal a központban kapnak majd helyet. Mint nyilatkozta, egyre nagyobb a kereslet az ilyen lakások iránt.