2024. április 26., péntek
DAKAR-RALI

Meglepetés a nyitányon

Litván szakaszgyőztes az autósoknál!

Vasárnap elstartolt az év első technikai sporteseménye, a Dakar-rali, amely Dél-Amerikának búcsút intve most először Szaúd-Arábiában zajlik. Az első nap rögtön egy komoly, 319 kilométeres gyorsasági szakasszal indult Dzsidda és Al Wajh között, a mezőny ugyanis kezdésként a Vörös-tenger partján halad északra, a jordániai határ közelébe.

Az autósoknál sokáig úgy tűnt, hogy minden úgy folytatódik tovább, ahogy tavaly befejeződött, hiszen a címvédő Nasszer Al-Attijah jól kezdett a Toyotával, és a 208 kilométernél lévő ellenőrzőpontnál már legközelebbi üldözői előtt is négy perccel vezetett. Innentől azonban balszerencse csapott le rá, hiszen háromszor is defektet kapott, s végül öt és fél perc hátránnyal a negyedik helyen futott be. A litván Vaidotas Žala azonban, akinek neve eddig teljesen ismeretlen volt a szélesebb nyilvánosság előtt, élt a kínálkozó lehetőséggel, és ötödik Dakarján megszerezte az első szakaszgyőzelmét privát Minijével, még a márka gyári versenyzőit, Stéphane Peterhanselt és Carlos Sainzot is felülmúlva a nap során, akik a 2. és 3. helyen futottak be. Az első szakasz tehát a Minié volt, míg a nagy rivális Toyotának több esélyes autója is szenvedett: Al-Attijah mögött futott be Bernhard Ten Brinke, a hazai pályán versenyző Jazeed Al-Rajhi a 8. lett, a Dakaron debütáló Fernando Alonso 15 perces lemaradással a 11. helyre kormányozta be a Hiluxot, Giniel de Villiers pedig csak a 14. Rosszul kezdett az új gyártóval, egy Borgwarddal induló Nani Roma is, akit 16.-ként regisztráltak.

A motorosmezőnyben már sokkal inkább a papírforma érvényesült, hiszen a tavalyi győztes Toby Price ragadta magához a vezetést az egy évvel ezelőtt az élről kieső Ricky Brabec előtt, akinek Hondáját Matthias Walkner szorította KTM-szendvicsbe. A Yamaha kezdett igencsak gyengén, a márka legjobb eredményét Adrian van Beveren szállította a 10. helyen.

Saghmeister Gábor sikeresen elrajtolt, és a 126. pozícióban célba is ért a nyitónapon, ezzel máris felülmúlta tavalyi eredményét, amikor már a legelső szakaszon kiesett műszaki hiba miatt. Magyarországi versenyző idén nincs, ám a motorosoknál ott van a román színekben induló Gyenes Emánuel is, aki a 49. helyen kezdett.

Az összetett élcsoportja, motorosok: 1. Toby Price (ausztrál, KTM) 3:21:33 óra, 2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) +0:05 3. Mathias Walkner (osztrák, KTM) +0:40 perc lemaradás stb. Autósok: 1. Vaidotas Žala (litván, Mini) 3:19:04 óra, 2. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) +2:14, 3. Carlos Sainz (spanyol, Mini) 2:50 perc lemaradás stb. Kamionosok: 1. Anton Sibalov (orosz, Kamaz) 3:40:35 óra, 2. Szergej Vjazovics (fehérorosz, Maz) +1:33, 3. Janus van Kasteren (holland, Iveco) +3:09 perc lemaradás stb. Quadosok: 1. Ignacio Casale (chilei, Yamaha) 4:17:37 óra, 2. Rafal Sonik (lengyel, Yamaha) +5,36, 3. Tomas Kubiena (cseh, Yamaha) +6:55 perc lemaradás stb.

A második, hétfői napot Al Wajh és Neom között teljesíti a mezőny egy 367 kilométeres gyorsasági szakaszon.