2024. április 26., péntek

Határidőre elkészül a Belgrád–Újvidék gyorsvasút

A mintegy 40 kilométer hosszú vasúti útszakasz Ópázova és Újvidék között a tervek szerint halad, és a 2021-es határidő előtt elkészül – jelentette ki a kivitelező illetékese a Szerbiai RTV-nek.

A Belgrád-Budapest gyorsvasút legnehezebb szakaszát, Ópázova és Újvidék között az orosz RZD International építi. Ezen a szakaszon egy párhuzamos járatú alagutat és egy völgyhidat kell kiépíteni, mely Karlóca és Čortanovci között húzódik majd. A kivitelezők szerint a munkálatok mintegy felével elkészültek, a völgyhíd és az alagút pedig csaknem nyolcvan százalékban késznek mondható.

A kétvágányos vasút építését – mely 200 kilométeres óránkénti sebességet tesz majd lehetővé –, két, összesen 2,2 km hosszú alagút, és mintegy három kilométeres völgyhíd nehezíti.

– Az RZD International világszerte épít, és mindenütt tiszteletben tartja a határidőt. Ami ezt a projektumot illeti, biztosak vagyunk benne, hogy nem fogunk késni, határidőre befejezzük a munkálatokat – nyilatkozta Mansurbek Szultanov, a vállalat szerbiai részlegének igazgatója.

Amikor elkészül a két vágányos vasút Újvidékig, következhet a Magyarország határáig terjedő útszakasz kiépítése. Az orosz vállalat ebben is érdekelt. Nevükhöz fűződik még a bari vasút rekonstrukciójában való részvétel, konkrétan a 77  kilométeres Resnik–Valjevo útszakasz.

Emlékeztetőül elmondjuk, hogy Zorana Mihajlović építészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter azt igérte, hogy a Belgrád–Újvidék szakaszon a gyorsvasút 2021 őszéig elkészül, és a két város közötti távot röpke fél óra alatt megtesszük.