2024. április 27., szombat

Gázüzemű buszok Újvidéken

Az idei évtől bátrabban vehetünk levegőt

A szmogkibocsájtás csökkenésére számíthatunk Újvidék utcáin az elkövetkező időszak során, ugyanis 2020-tól kezdetét veszi a városi buszok fokozatos lecserélése. Az eddigi igen magas szennyezettséget okozó dízel meghajtású autóbuszokat a jelentősen kisebb környezeti károkat okozó gázüzeműekre cserélik le.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 7 millió eurós hitelt biztosított a gázüzemű autóbuszok vásárlására (Fotó: Dávid Csilla)

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 7 millió eurós hitelt biztosított a gázüzemű autóbuszok vásárlására (Fotó: Dávid Csilla)

Az Újvidék utcáin közlekedő gázüzemű buszok vásárlása hétmillió eurós befektetést jelent a Városi Közlekedési Közvállalat (VKV) számára. Az anyagi támogatást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) biztosítja a Zöld város program keretein belül. A megállapodást a beruházási egyezményről a napokban írták alá a felek.

– Továbbra is támogatjuk a város azon erőfeszítéseit, amelyeket a lakosaiért, az élhetőbb környezetért és a szolgáltatások javításának az érdekében tesz – mondta Hargitai Zsuzsanna, az EBRD nyugat-balkáni igazgatója.

A dízelmotoros városi autóbuszok lecserélése a szakemberek véleménye szerint a szén-dioxid kibocsájtását 70 százalékkal csökkenti. Ezenkívül azok lényegesen kényelmesebbek, korszerűbbek, külön helyet alakítottak ki bennük a mozgáskorlátozott személyek számára is – olvasható a Dnevnik napilapban.

A Zöld város program célja a városok fenntartható fejlődésének elősegítése, ehhez pedig szorosan kapcsolódik az egészséges környezet. A tervek szerint Újvidék a közeljövőben akciótervet készít a folyamatosan felmerülő környezeti-energetikai problémákról, a Zöld város program ez alapján felállítja a feladatok fontossági sorrendjét és segíti azok minél gyorsabb megoldását.