2024. április 27., szombat

Fiatalokat és idősebbeket is megszólítanak

Az adai Ifix Ifjúsági Szervezet gazdag programmal készül az idén Papilion Csillával, az adai Ifix Ifjúsági Szervezet elnökével a szervezet tevékenységéről és az idei tervekről beszélgettünk.

Hogyan tekintesz vissza az elmúlt évekre?

– Nagy érdeklődés mutatkozott a különböző rendezvényeink iránt, úgy a fiatal, mint az idősebb generáció részéről. A legutóbbi eseményünkön 310 résztvevővel büszkélkedhettünk, ugyanígy a húsvéti rendezvényünkön volt még ilyen magas a létszám. Ami az előző éveket illeti, gondot okozott a középkorosztály megszólítása, ezért a mulatós mellett retró bulikat is szervezünk, amelyek igen sikeresek. A jövőben minden hónapban tervezünk két zenés zsúrt. Az egyiken magyar zenészek játszanak népdalokat, a másikon retró zenét engedünk, ezáltal minden korosztály megtalálhatja a számára kedvelt stílust.

Ezeket a rendezvényeket miből fedezitek? Kik segítik a munkátokat?

– A biztonsági őrök költségeit és a különböző nyomtatási költségeinket is pályázati úton fedeztük. Kaptunk támogatást az adai önkormányzattól, a Magyar Nemzeti Tanácstól, valamint a tartománytól is. Ezenfelül különféle donációkat is kaptunk a VMSZ által.

A közeljövőben milyen terveitek vannak a fiatalok megmozdítása érdekében?

– Mivel tavaly csak a bulikra koncentráltunk, idén sok más programot is tervezünk. Az előző években voltak jótékonysági akcióink, ezeket ismét megszerveznénk, minden hónapban lesz két kisebb buli, majd márciusban jön a nőnapi bál, amelyre gőzerővel készülünk.

Úgy tudom, létezik nálatok ifjúsági csereprogram is. Ez mennyire érdekli az adai fiatalokat, és miért érdemes részt venni ezeken?

– Valóban vannak nálunk ifjúsági csereprogramok. Most zajlott egy ilyen jellegű projekt Adán a Hubertus panzióban, ahol több országból érkeztek hozzánk fiatalok, és ez az Erasmus+ programban valósult meg. Tavaly sikerült a Tempusnál, a szerbiai nemzeti irodánál megnyernünk két ilyen pályázatot, amiből megvalósult két csereprogram. Általában tavasztól őszig lehet jelentkezni. Ebből a szempontból azt látom, hogy a fiatalokat nem igazán érdeklik ezek a lehetőségek. Ennek egyik oka az angol nyelvtudás hiánya, a másik a munkából vagy iskolából való elszabadulás problémája, a harmadik pedig a külföldön tanulók vagy dolgozók köre. Emiatt nehéz találnunk olyanokat, akiket érdekelhet egy ilyen diákcsereprogram. Fantasztikus lehetőséget nyújt egyébként az Erasmus program, hiszen a mi szervezésünknek köszönhetően már sokan eljutottak teljesen ingyen Romániába, Magyarországra, Spanyolországba, Ciprusra és még számos helyre. Ezeken az ifjúsági cseréken olyan témákról van szó, ami minden országot érint, majd különböző programokon vesznek részt. A komolyabb témák mellett természetesen szórakozásra is van lehetőség. Volt olyan, amikor Adán a külföldi fiatalok a piacon osztottak süteményeket. Szerintem ez jó, mert így legalább az adai nép megismeri, hogy nálunk is van ilyen. Sokan nem tudják, hogy Adán működik az Ifix Ifjúsági Szervezet, pedig már a kétezres évek eleje óta működünk.

Te hogyan kezdtél el ilyen tevékenységgel foglalkozni?

– Mondjuk úgy, hogy egyik évben „elraboltak” egy ifjúsági csereprogramra Magyarországra, és az ottlétem alatt rengeteg tudásra tettem szert. Megismerkedtem romániaiakkal, valamint megismertem a helyzetüket is. Annyira megtetszett ez az egész, hogy be is léptem az ifjúsági szervezetbe, majd ezután egy csomó programon vettünk részt. Ezt követően elnökségi tag lettem Bozsóki Judit időszaka alatt. Később pedig megválasztottak elnöknek, ugyanis a tagság egyre csak fiatalodott. Tudniillik nálunk a korhatár harminc év. Egyébként az idei terveim között szerepel az Ifix csapatának bővítése is. Ennek egyik oka, hogy kevés az aktív tagunk, a másik oka pedig az, hogy páran már kezdenek kiöregedni. A toborzási folyamatot már meg is kezdtük.