2024. április 27., szombat

Friss erővel folytatják

Évértékelőt tartott a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezete

Az elmúlt év eredményeiről, fejlesztéseiről és a következő év terveiről beszélt évértékelőjén Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének az elnöke.

– Az elmúlt egy év a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetében számos megvalósított beruházást hozott. Ezek a folyamatok valójában többéves munka eredményei. Ilyen a béregi vízgyár teljes kiépítése, a doroszlói vízhálózat, a Zombor és Bezdán közötti útszakasz kiszélesítése és rekonstrukciója, továbbá a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségházak felújítása és felszerelése, a kupuszinai József Attila Általános Iskola tornatermének felújítása, a gombosi József Attila Általános Iskolában a fűtési rendszer kialakításának második fázisa. Továbbá rendkívül hasznos a települések, a közösségek számára a falugondnoki és a falugazdász szolgálat működése – mondta a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének elnöke.

Megjegyezte, első ízben tartották meg Nyugat-Bácskában a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújító közgyűlését, amelynek Doroszló volt a házigazdája. Hozzátette, a tisztújító közgyűlés után a nyugat-bácskai szervezethez is új, tettre kész emberek csatlakoztak.

– Mindezzel egy friss, lendületes csapat állt össze, tagjainak elsősorban az emberközeli politizálás a fontos. Végigjártunk minden helyi szervezetet. Beszélgettünk a tagjainkkal, a civil szervezetek tagjaival, az intézményvezetőkkel és minden településen meghatároztuk azokat a fontos projekteket, amelyeket a következő időszakban realizálunk – húzta alá Pelt Ilona.

Kiemelte, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatainak számbeli eredménye Nyugat-Bácskát illetően az elmúlt három évben csaknem 1,5 milliárd dinár, amelyre a gazdák, a vállalkozók pályáztak a térségen belül.

– Több olyan fajta eredmény van, amely számokban nem fejezhető ki. A 2019-es évben ilyen jelentős és rangos eseménynek számított Zombor város napja, amelyet első alkalommal szerveztek meg, mégpedig a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezete által. Ami Kupuszinát illeti, a legnagyobb munka, a kupuszinai kataszteri község tagosítási folyamata, amely a végéhez közeledik. Januárban a tulajdonosok kézhez kapják a tulajdonjogi végzéseket – ecsetelte.

Megjegyezte, hogy Apatin községen belül Kupuszinát illetően nem sikerült a Zombori út aszfaltozása, dacára a helyi közösség szándékának. Nem adják fel, folytatják a megkezdett munkát, a jövő évi költségvetésben szerepel ennek a projektnek a terve is. A vízvezeték-hálózat cseréje szintén a közeljövő beruházása lesz.

Szilágyin önkormányzati forrásból felújították az óvoda épületét. Anyaországi támogatásból a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület is fejlesztéseket eszközölhetett.

– Végül, de nem utolsó sorban szeretnék beszélni Gombosról. Azt gondolom, hogy egy nehéz év áll mögöttünk. Az ottani civil szervezeteinken keresztül sikerült a magyar közösséget megerősíteni. Számos program zajlott le, köszönhetően az Önkéntes Tűzoltó Testületnek. Ami az Arany János Magyar Művelődési Egyesület tevékenységét illeti, szintén aktívan folyik a munka és pályázati forrásokon keresztül fejlesztenek, bővítenek. Szeretnék köszönetet mondani az intézmények, a Zombori Egészségházak, a közvállalat, a bezdáni Vodovod igazgatójának, továbbá az aktivistáknak, a tagságnak, a tisztségviselőknek és a képviselőknek a munkájukért. Mindenkinek eredményekben, egészségben gazdag újesztendőt kívánunk – mondta VMSZ Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének elnöke.