2024. április 27., szombat

Okostáblát minden iskolába!

Jövőre az iskolák berendezésének korszerűsítésére fektetik a hangsúlyt

A 2020-as évben 30,3 milliárd dinárból gazdálkodhat a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság – hangzott el tegnap Nyilas Mihály tartományi titkár évértékelő sajtótájékoztatóján. Az oktatás terén az iskolák berendezésének korszerűsítésére fektetik a hangsúlyt, de továbbra is jelentős támogatásban részesülnek a nemzeti kisebbségek közösségei is.

KORSZERŰSÍTETTÉK A VAJDASÁGI ISKOLAHÁLÓZATOT

Az idén optimalizálták a vajdasági iskolahálózatokat. A helyi önkormányzatokkal együttműködve felmérték a jelenlegi helyzetet, és a szükségeltekhez igazították az intézmények hatáskörét és működési formáját. A változtatások érintették Nagybecskereket, Nagykikindát, Magyarcsernyét, Törökbecsét és Szécsányt, de az iskolák státuszának megváltoztatására kell számítani Zentán és Ópáván is.

Nyilas Mihály az évértékelő sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Nyilas Mihály az évértékelő sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Az iskolahálózat korszerűsítések következtében 364 általános iskola és 267 kihelyezett tagozat működik jelenleg Vajdaság területén, amely hét intézménnyel kevesebb az eddig működő, alapszintű oktatást nyújtó intézmények számától. A középiskolákat illetően két-két intézményt olvasztottak össze: a törökkanizsai gimnáziumot és a Dositelj Obradović középiskolát, Apatinban pedig a gimnáziumot és a szakközépiskolát egyesítették. Így pillanatnyilag 129 középiskola működik Vajdaságban.

Az iskoláskor előtti intézmények továbbra is 44 központ vezetésével működnek a tartomány területén, további 51 általános iskola bevonásával, amelyekben iskolai előkészítős csoportok működnek. Ezek mellett 50 magántulajdonban levő óvoda is működik térségünkben – hangzott el az évértékelőn.

FOLYTATÓDIK AZ INTÉZMÉNYEK FELÚJÍTÁSA

Ebben az évben több mint 333 millió dinárt fektettek be az oktatási intézmények épületeinek felújításába hangsúlyozta Nyilas Mihály tartományi titkár.

– Nyolcvan intézményben történtek jelentős befektetések, a tetőfelújításoktól kezdve a villanyhálózatok cseréjén és a fűtőrendszerek újításán keresztül a vizes gócok cseréjéig. A titkárság támogatta a diákok utaztatását is, erre a célra 182 millió dinárt különítettünk el. Pályázatok útján is támogattuk a vajdasági oktatási intézmények projektjeit, csaknem 550 millió dinár értékben valósultak meg befektetések és programok az iskolákban és óvodákban.

2020-ban az oktatás fejlesztésére 490 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből. Az épületek felújítását követően jövőre az iskolák és óvodák berendezésére fektetik a hangsúlyt, amelyre 156 millió dinárt szántak – tette hozzá az oktatási titkár.

– Egyik legjelentősebb célkitűzésünk az Okostáblát minden iskolába! elnevezésű akció, amelynek keretében 704 rendszer beszerzését tervezzük. Célunk, hogy folytassuk az oktatási intézmények digitalizálását, amely az elektronikus napló bevezetésével kezdődött meg – emelte ki Nyilas Mihály.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új tankönyvek kiadása is rendszereződni látszik. Az idén a titkárság 80 végzést adott ki erre vonatkozóan, de további 8 kiadás is jóváhagyásra vár.

KISEBBSÉGI JOGOK MEGVALÓSÍTÁSA

2019-ben 57 millió dinárral támogatták a kisebbségi jogok megvalósítását Vajdaságban. A projektek alapvető célja a multikulturalizmus és a nemzetek közötti tolerancia volt. Ennek több mint felét, azaz 31 millió dinárt a kisebbségi közösségek fenntarthatóságára és programjaira fordítottak.

A vajdasági nemzeti kisebbségek 17 nemzeti tanácsát 60 millió dinárral támogatta a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság. A magyar közösség jogainak képviseletében is helyt állt a titkárság – hangsúlyozta Nyilas Mihály.

– Az idén is eredményes volt a több mint 10 milliós pályázatunk, amely a többnyelvű táblák kihelyezését célozza meg, illetve a hivatalos használatban levő nyelvek használatát ösztönzi. Sok önkormányzat pályázott a szerb–magyar nyelvű táblák kihelyezésére is. Kiemelném a felügyelősség munkásságát is, amely a nyelvhasználatot ellenőrzi és az ezzel kapcsolatos problémákat jegyzi. A kitartó munka eredménye már látszik, a nyelvhasználatra vonatkozó törvénysértés jelentése után ugyanis a legtöbb esetben megváltozik a gyakorlat.

A titkárság 2019-ben újabb 23 bírósági fordítót is biztosított, akik 13 nyelv jogos használatát biztosítják Vajdaságban. A fordítói szolgálat a tervezetek és javaslatok mellett számos egyéb dokumentumot is kezel mind a Hivatalos Lap megjelenéséhez, mind a tartományi képviselőház munkájához. 2019-ben csaknem 46 ezer oldalt fordítottak le, és több mint 345 órát töltöttek el szimultán fordítással – hangzott el a évértékelő sajtótájékoztatón.