Sikeres idényt zártak a szabadkai kerékpározók

Tóth Tibor

2019. december 31., 14:25

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Spartacus Kerékpárklub tizennégy tagot számláló csapata a vártnál jobban szerepelt 2019-ben, hiszen összesen 27 éremmel tértek haza a hazai és nemzetközi versenyekről.

Nikolina Perčić a dobogó tetején, az országos időfutam megnyerése után

Nikolina Perčić a dobogó tetején, az országos időfutam megnyerése után

A 27 érmet (11 aranyat, 8 ezüstöt, 8 bronzot) öt versenyző „hozta össze”. A legtöbb versenyt, tizennyolcat, Mihajlo Bolić hajtotta, Nikolina Perčić tizenhat, Mark Perčić pedig tizenöt versenyen ült nyeregbe (sérülés miatt csak július elsejétől edzett), míg a többiek ennél kevesebb versenyen vettek részt.

A keret évről évre bizonyos változásokon esik át. A legkisebbek között Andrej Višković személyében újoncot avattunk, Szalma Előd némi kihagyás után újra visszatért a kerékpározás világába, míg az ifjúsági korosztályhoz tartozó kerékpározóim, Luka Išpanović, Dino Avdić, Pavle Košić és Ognjen Zeković abbahagyták a versenysportot. Mark Perčić sérülése teljesen rendbe jött, így az év második felében hat éremmel gazdagította gyűjteményét. Az országoson két ezüstöt nyert, a legnagyobb sikereket azonban a külföldi futamokon érte el, ugyanis Szlovéniában megnyerte a bombaerős mezőnyt felvonultató Adria Mobil Nagydíjat, majd Bulgáriában nyert még két ezüstöt. Nikolina Perčić tizenhat versenyen tizenöt érmet nyert, egy szlovéniai viadalon nem fért csak fel a dobogóra. Az érmekből nyolc a legfényesebb veretű, négy ezüst, három pedig bronz. Az országos bajnokságon négy érmet szerzett, amiből három arany, egy bronz, valamint összesítettben a szerb kupát is megnyerte. Mihajlo Bolić egy aranyat és egy ezüstöt nyert, valamint a szerb kupa összesített rangsorában saját korosztályában a második helyen zárt. Stefan Jasić az országos bajnokságon bronzot nyert, Marko Tikvicki pedig a szerb kupában szerzett három bronzot, beleértve az összesített rangsort is. Csapatot csak az ifik mezőnyében indíthattam. Érmet nem szereztek a fiúk, miután az országos bajnokságot a negyedik helyen zárták. Elégedett vagyok az eredményekkel és a megszerzett érmek számával is – mondta Dejan Perčić, a Spartacus Kerékpárklub edzője.

Szerbiában főleg az országos szövetség rendez versenyeket, a klubok közül mindössze három-négy vállalkozik erre. A ritka kivételek egyike a Spartacus Kerékpárklub, ugyanis Szabadka városának támogatásával Tavankúton idén is megszervezték a Szabadka Nagydíja elnevezésű futamot, amelyen különböző korosztályokban több mint száz kerékpározó indult.

A 2020-as évre való felkészülést november második hetében kezdték. Január 2-án két-három szabadkai versenyző a zomboriakkal együtt Herceg Noviba utazik előkészületekre, februárban pedig a szövetség szervez tíznapos edzőtábort szintén Montenegróban, Barban.

Mark Perčić megnyerte a szlovéniai Adria Mobil Nagydíjat

Mark Perčić megnyerte a szlovéniai Adria Mobil Nagydíjat

A következő évnek a négy ifjúsági korosztályú versenyző visszavonulása miatt szűkebb kerettel vág neki a Spartacus. Mihajlo Bolić és Mark Perčić a 17 éven aluliak között indul, Miskolci Bálint, Szalma Előd, Andrej Višković és Sergej Jurčak az U15-ös csapatot alkotja majd, Stefan Jasić az U13-ban, Marko Tikvicki az U11-ben áll rajthoz, Nikolina Perčić pedig a 13 éven aluli lányok között ül nyeregbe.

Dejan Perčić a Spartacus mellett a szerbiai ifjúsági válogatott szövetségi kapitányi tisztét is ellátja.

A versenyek sorát szlovákiai, majd lengyelországi hatnapos megmérettetéssel kezdtük. Lengyelországból a csehországi világkupára utaztunk, majd a svájci világkupa és az Európa-bajnokság következett a sorban. Az angliai világbajnokságon csak a felnőttek indultak, az októberi, Trebinjén rendezett Balkán-bajnokságon azonban újra jelen volt az ifjúsági válogatott is. A hollandiai Európa-bajnokság nem a legjobban sikerült, ugyanis szűk, kockakövekkel kirakott pályán haladtunk, amely rengeteg esést tartogatott. A végső győzelemre is esélyes Dušan Rajović 500 méter után nagyot esett, és kénytelen volt feladni a versenyt. A kraljevói kerékpáros az Eb után egy héttel megnyerte a csehországi versenyt, maga mögé utasítva az Európa-bajnokságon győztes francia bringást is. A Balkán-bajnokság jól sikerült, az érmek számát tekintve a görögök mögött a második helyen végeztünk. Jövőre két bringás az ifiből a felnőttek közé kerül, hárman viszont ebben a korosztályban maradnak. Tőlük szép eredményeket várok, ahogy Mark Perčićtől is, aki akár a kis Béke versenyt is megnyerheti – mondta Perčić.

A jövő évi tokiói olimpián még kérdéses, hogy indulhat-e szerbiai kerékpározó. Jelöltek vannak, de az olimpián való részvételhez meghatározott pontokat kell gyűjteni, amire csakis a nemzetközi versenyek nyújtanak lehetőséget.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége