2024. április 27., szombat

Volt egyszer egy színház

December 27-én, pénteken egy órakor a Topolya Község Múzeumában megnyílt a tíz évig működött (1949–1959) topolyai Járási Magyar Népszínház kiállítása. A megnyitót Rác Ejzler Evila és Bogárdi Zsolt (a Mara Amatőr Színjátszócsoport színészei) színjátéka tette ünnepélyesebbé, akik a topolyai Járási Magyar Népszínház utolsó eljátszott színművéből, a Néma Leventéből adtak elő egy részletet.

A kiállítás elején dr. Virág Gábor nyitóbeszédében összefoglalta az amatőr színház életének alakulását, egészen a vörös függöny utolsó legördüléséig. A színház tízéves fennállása alatt mindössze 80 bemutatót tartott, repertoárja eléggé tarka volt: az operett, a vígjáték, a komoly darabok mellett Moliére, Arthur Miller, Ibsent stb. műveit is színre vitték. Shakespeare Hamletje (Lányi rendezésében) óriási siker és színháztörténeti szenzáció volt:

– Sokan támadták ezért Lányit, de a darab óriási siker és színháztörténeti szenzáció volt. A bemutatót megnézte a belgrádi angol nagykövetség néhány tagja is, az egyikük azt mondta, Topolyán a farmerek Shakespeare-t játszanak. Vajdaságban először a topolyai színészek játszottak Shakespeare-t, és a vajdasági magyar közönség először a topolyaiak szájából hallott Shakespeare-szöveget – olvasta fel dr. Virág Gábor az ünnepi nyitóbeszédében.

Az  ünnepségen Süveges Eta színésznő is jelen volt, aki az 1958-ban, Lányi által megrendezett Anna Frank című színdarabban nyújtott főszerepért díjban részesült.

Vastag Gazsó Hargita, a Topolyai Községi Múzeum vezetője elmondta, hogy a topolyai amatőr színház fontos kulturális színfoltja volt Topolyának, ezért tartotta fontosnak, hogy megemlékezzenek róla.

– Ezt nagyon jó ötletnek tartottam, hiszen együttműködhettünk a Vajdasági Színházmúzeummal, és együtt emlékezhettünk meg az egykori topolyai Járási Magyar Népszínházról, amely nemcsak Topolyát járta be előadásaival, hanem az egész vidéket, így terjesztve a kultúrát. Ezért is tartottam fontosnak, hogy megemlékezzünk erről, beszéljünk a történetről, magáról a színházról, a kezdeményezésről, hiszen így él tovább – nyilatkozta Vastag Gazsó Hargita.

A kiállításban felhasználásra kerültek a topolyai Járási Magyar Népszínház által használt korabeli színházi székek és bíborvörös függönyök, melyek még valósághűbbé varázsolták a letűnt idők amatőr színházát.

A kiállítást a Szerbiai Művelődési Minisztérium, a tartományi művelődési titkárság, a Foody Kft. és a Ciha étterem támogatta.