2024. április 27., szombat

A bűzzel játszanak

Az évtized közepén még együtt mulatott három máltai jóbarát, jelenleg azonban inkább siránkoznak. Talán okkal, hiszen súlyos bűncselekménnyel hozták őket összefüggésbe. Sőt egyiküket, Yorgen Fenech dúsgazdag üzletembert már meg is gyanúsították gyilkosság megrendelésével. Az előkelő társaság másik tagja, Joseph Muscat miniszterelnök már bele is bukott az ügybe, de még egy ideig hivatala élén marad(na). A harmadik cimbora, Keith Schembri, a kormányfő kabinetfőnöke (egyszersmind legfontosabb bizalmi embere) nemrég távozott tisztségéből.

A barátságuknak lőttek. Ha úgy tetszik, szétrobbant, mint az autó, amelyben Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő ült éppen. Bérgyilkosok azért repítették a levegőbe, mert olyan bűzlő és korrupciós ügyeket derített föl, amelyek szálai a politikai hatalom csúcsáig vezetnek. Járművével együtt 2017 októberében robbantották fel a háza előtt. 

A gyilkosság óriási felháborodást váltott ki Európában és a hazájában, ahol 2017-ben éppen azért tartottak előrehozott parlamenti választást, mert a Panama-iratok néven ismertté vált nemzetközi csalási és korrupciós botrány Máltát is érintette. Nem is akárkiket, hanem a politikai elittel jó kapcsolatokat ápoló üzletembereket, gazdag vállalkozókat, oligarchákat, így Fenechet is, aki egy erőműberuházás elnyerése után titokban pénzt küldött a közreműködőknek, közöttük legalább egy kormánytagnak.

Ez épp Caruana Galizia tényfeltáró munkájának köszönhetően derült ki. Az általa kinyomozott botrányos ügyek miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Az újságírónő korábban is rendszeresen szállította a híreket a legbefolyásosabb máltai körök fölöttébb gyanús és törvénytelen – így korrupciós, pénzmosási, adócsalási és hasonló – ügyeiről. Feltárta a politikai csúcsvezetés és az alvilág összefonódásának bizonyítékait. Beszámolt például arról, hogy bűnözői csoportok még Muscat miniszterelnökkel is együttműködtek némelyik pénzmosási akciójukban, sőt a politikus feleségével is, miként az előző kormány egyik-másik prominensével, és az ellenzék vezetőjével is.

A Caruana Galizia halála után elindított nyomozás sokáig egyhelyben járt. Bár 2017 decemberében őrizetbe vettek tíz gyanúsítottat, és közülük hármat bíróság elé is állítottak, ők legfeljebb a gyilkosság végrehajtásával vádolhatók. A megbízó személye csak a közelmúltban derült ki, amikor váratlanul felgyorsultak az események.

Elsősorban annak köszönhetően, hogy Melvin Theuma kipakolt, miután nemrég lefülelték. Az illető civilben taxisofőrként dolgozott korábban, ámde bevételei nagyobb része illegális szerencsejáték szervezéséből és uzsorás tevékenységéből származott. Novemberben egyik máltai repülőtéren 210 ezer eurót találtak nála, amit engedély nélkül akart Isztambulba vinni. Azonnal letartóztatták. Nem sokkal később meghökkentő információkat osztott meg a rendőrséggel. Elmondta, hogy ő közvetített az újságírónőt felrobbantók és a megrendelő között. Az utóbbit meg is nevezte. Szerinte a gyilkosságot a sziget egyik leggazdagabb embere, a 38 éves Fenech rendelte meg, fél évvel annak megtörténte előtt. A megvádolt tagadja ezt, s azt állítja, hogy valójában a (volt) kabinetfőnöktől, azaz Schembritől származik az újságírónő megölésének ötlete.

Theuma december 4-ei tanúvallomásán alighanem a bűnüldözők is meglepődtek, hiszen egyebek mellett azzal állt elő, hogy a terv aktiválására Muscat 2017-es választási győzelmének éjjelén (június 3-án) került sor. Egyebek mellett elárulta, hogy 400–500 ezer euró ütötte a bérgyilkosok markát. Azt már a rendőrség derítette ki, hogy Theuma a merénylet után, a kormányfő kabinetfőnökének közbenjárására fiktív állást kapott egyik állami cégnél, de a fizetésért nem kellett munkát végeznie. A kabinetfőnököt is őrizetbe vették, ám a kihallgatáson tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz, ami elég is volt ahhoz, hogy gyorsan szabadon engedjék. Politikai karrierje azonban véget ért. Szerepét pedig tovább vizsgálják a bűnügyben.

A sorban Muscat következik. Lemondási szándékát már december 1-jén bejelentette. Különös véletlen folytán mindössze néhány nappal azelőtt, hogy a felbujtó és a bérgyilkosok között közvetítő Theuma kitálalt a rendőrségen.

A miniszterelnök azért még egy kis ideig hivatalban maradna. A hónap elején legalábbis arra kérte az általa irányított, kormányzó Munkáspártot, hogy január 12-én lásson hozzá az új vezető megválasztásához, és amint ez sikerül, távozik tisztségéből.

Ám az ellenzék már jó ideje követeli azonnali menesztését. Erre csak a törvényhozás jogosult, csakhogy a képviselők többsége nem hajlandó megfosztani tisztségétől a kormányfőt. A minap az Európai Parlament határozatban szólította fel Muscatot a távozásra, illetve arra, hogy ne akadályozza az igazságszolgáltatást a Caruana Galizia elleni bűntény minden részletének feltárásában. Az uniós parlament helyszínen vizsgálódó tényfeltáró missziója ugyanis aggasztónak találta a nyomozás tisztaságát.

A legfrissebb fejlemények hatására heves tiltakozások bontakoztak ki az alig félmillió lakosú Máltán. Eddig sosem látott tömegek tüntettek rendszeresen az utcán, de már nem csak Muscat távozását követelve, hanem az országot szerintük uraló politikai-gazdasági maffia felszámolását és mindazoknak a felelősségre vonását, akik eldöntötték, hogy a munkáját lelkiismeretesen végző Caruana Galiziának meg kell halnia.