2024. április 26., péntek

Történelmi beruházások a következő öt évben

Az államfő elképzelése alapján szeretnék megvalósítani a Szerbia 2025 nevet viselő beruházási tervet a következő öt évben – nyilatkozta Siniša Mali pénzügyminiszter a Kurir napilapnak. – Ezzel szeretnének egy olyan történelmi jelentőségű művet létrehozni, ami mindannyiunkat túlél majd.

Mali a 10 milliárd eurós fejlesztési és beruházási terv ismertetése nyomán elmondta, hogy a jelenlegi költségvetéssel mindez kivitelezhető, hiszen a növekedés pozitív irányban halad, a költségvetésben többlet van, a munkanélküliség sosem volt ilyen alacsony szinten, az államadósságot pedig kordában lehet tartani.

A beruházási tervvel szeretnénk elérni, hogy 2025 után minden háztartásban legyen vezetékes víz, rá legyen kapcsolva a szennyvízhálózatra, hogy országunkat még több autópálya szelje át, és a kevésbé fontos utak is jó állapotban legyenek – fűzte hozzá Mali.

A tervet Aleksandar Vučić államfő mutatja majd be, különös figyelemmel az oktatásra, az egészségügyre, a turizmusra, a környezetvédelemre, a szennyvíztisztítók építésére, a fiatal házaspárok számára építendő lakásokra és a belgrádi metró útvonalainak kiépítésére.

A pénzügyminiszter szerint a jövő évi költségvetés mérföldkövet jelent a kormány gazdaságpolitikájában, mert a nyugdíj- és béremeléssel, valamint az infrastrukturális beruházásokba történő, óriási összeg juttatásával szeretnénk felgyorsítani a gazdaság fejlődését.

Mali ugyanakkor a sajtónak nyilatkozva elmondta azt is, hogy a jövő évi költségvetésben 250 millió eurós tétellel szerepel a nemzeti stadion felépítése, melynek munkálatai 2020 derekán kezdődnek meg.