2024. április 27., szombat

Rekordszámú ösztöndíj

A kishegyesi önkormányzat szerződést írt alá a községbeli egyetemistákkal – Jövőre növelni szeretnék az ösztöndíj összege

Kishegyes község önkormányzata szombaton 58 egyetemistával írt alá ösztöndíjszerződést. Az eseményen jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke és Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje.

A kishegyesi ösztöndíjpályázat kedvezményezettjei (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi ösztöndíjpályázat kedvezményezettjei (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi önkormányzat már évek óta rendszeresen támogatja a község egyetemistáit – közölte lapunknak Kovács Károly.

– Az önkormányzat mind a szerbiai, mind a külföldön tanuló egyetemistákat, illetve doktoranduszokat támogatja. A pályázat egy hónapig volt nyitva, és a feltétel az volt, hogy az itthoni egyetemeken 8-as, az anyaországi egyetemeken pedig 3,5-es átlagot érjen el a pályázó. Fontos elmondani, hogy az idén 61-en jelentkeztek, ami kimagaslónak számít az előző évekhez képest. Összesen 58 beérkezett pályázatot tudtunk pozitív elbírálásban részesíteni. A kedvezményezettek havonta 5 ezer dinárt kapnak az 2019/2020-as iskolaévben – számolt be a polgármester segédje, majd arról is szólt, hogy az idén a pályázat keretösszege 2,5 millió dinár volt. Ennek köszönhető, hogy 58 egyetemista kaphat havonta 5 ezer dinárt, ami rekordnak számít.

– A korábbi években az volt a tapasztalat, hogy 40-45 hallgató kapott ösztöndíjat. Ilyen szempontból az idei év kimagaslónak számít, hiszen 58 ösztöndíjat tudtunk odaítélni. Fontos kiemelni, hogy látva ezt a nagy érdeklődést az önkormányzat ösztöndíjára, a jövőben szeretnénk növelni az ösztöndíj értékét. Fontos tudni, hogy a mi ösztöndíjunk nem ütközik a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjával, így kiváltságos helyzetben vannak azok a hallgatók, akik mindkét ösztöndíjat kapják – mutatott rá Kovács, és kiemelte, hogy a támogatásnak hazaváró jellege is van.

– A külföldön tanuló egyetemisták számára egy hazahívó üzenete is van ennek az ösztöndíjnak. Azt szeretnénk, hogy a külföldön megszerzett tudást a későbbiekben idehaza tudják majd felhasználni. Fontos elmondani, hogy az 58 egyetemista között van egy doktorandusz is, aki idehaza tanul – mondta a polgármester segédje, majd végezetül arról is beszámolt, hogy azokra az egyetemi hallgatókra is gondoltak, akik nem kaptak ösztöndíjat. Az önkormányzat a tanulók utaztatását is támogatja, így azok az egyetemisták, akik mindennap utaznak, jogosultak útiköltség-térítésre.