2024. április 26., péntek

Háromnegyed évszázad

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Egy újság életkorát igazán szemléletesen úgy tudjuk érzékeltetni, ha legalább vázlatosan visszatekintünk azokra a korszakokra, amelyekben élte az életét, és amelyek visszatükröződtek a lapban. A Magyar Szó háromnegyed évszázada alatt megalakult egy ország új társadalmi berendezéssel, majd évtizedek múltán megszűnt a rendszer és az ország egyaránt. Háború végén született meg az újság, majd túlélt egy újabb háborút, és megmaradt. Nagy szenzációként fellőtték az első műholdat, tizenkét esztendővel később pedig az ember a Holdra lépett. Megismerkedtünk a televízióval, hogy napjainkra már a számítógép és az internet váljon mindennapi hírforrássá és a kommunikációnk eszközévé. Ennek ellenére hetvenöt év elmúltával is a kezünkben tarthatjuk a Magyar Szót a régi formájában, amit ma papíralapú újságnak neveznek. Fenyegette már a megszűnés veszélye, de túlélte a megpróbáltatásokat. Túlélte, mert naponta várják az olvasók, mert naprakészen tájékoztat a kis közösségektől kezdve a világeseményekig, a politikai történésektől a sportrendezvényekig minden érdeklődésre számot tartó témáról. És nemcsak informál, hanem kommentál, magyaráz, szórakoztat, tanít. S még inkább kiteljesedik abban, hogy az anyalappal együtt naponta tematikus melléklet is az olvasók elé kerül.

Nem vagyunk irigylésre méltó helyzetben az internetes világban – amiből honlapunk által mi sem maradunk ki –, olyan korban, amikor a gyorsaság szinte minden szakmai követelményt fölülír. Éppen ezért mégis hiszünk abban, hogy a hatalmas információdömpingben, káoszban és gyorsasági versenyben még sokáig támpontként szolgál a Magyar Szó azáltal, hogy az érdektelen helyett a fontosat, az értéktelen helyett a maradandót, az egyoldalú helyett a tárgyilagosat találhatják meg benne olvasóink. Mindemellett a kinyomtatott szó nagy felelősséggel jár, megmásíthatatlan dokumentumként szolgál az utókornak is, miközben a virtuális véleményt a korok elvárásai módosíthatják.

Kedves Magyar Szó-sok, nyugdíjasaink, nálunk dolgozók, barátaink, támogatóink és nem utolsósorban kedves olvasóink, köszönöm szépen, hogy szeretik, tisztelik a lapot, a mindennapi törődést és munkát, valamint a kitartást a Magyar Szó mellett. Isten éltesse a 75 éves újságunkat, a Magyar Szót!