2024. április 27., szombat
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Csalódás a szezon első El Clásicója

Egy az egy elleni párharcokból nem volt hiány az El Clásicón (Fotó: Beta/AP)

Egy az egy elleni párharcokból nem volt hiány az El Clásicón (Fotó: Beta/AP)

Bár előzetesen a spanyol és a katalán sajtó is tartott attól, hogy a szerdai El Clásico nemcsak egy egyszerű futballmérkőzés, de a politikai csatározások színhelye is lesz, a Barcelona és a Real Madrid apró incidensektől eltekintve zavartalanul lejátszotta a derbit. A két csapat pontazonossággal vágott neki a mérkőzésnek, s pontazonossággal is fejezte be. Az örökrangadó ezúttal nem tudott felnőni hírnevéhez, s a Camp Nou közel 95 ezres szurkolótábora előtt gól nélküli döntetlen született. Az összecsapáson a királyi vendégek domináltak: Zidane legénysége feltolt letámadással csírájában elfojtotta Messiék próbálkozásait, a gránátvörös-kékek szinte ki sem tudták hozni a labdát saját térfelükről. A fővárosiak pontrúgásokkal és távoli lövésekkel veszélyeztettek, sőt még gólt is láthatott a barcelonai közönség, de a VAR lesállás címén jogosan érvénytelenítette Bale találatát. A La Ligában nem változott a helyzet: a Barcelona és a Real Madrid 36 pontos, a katalán együttes jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti a tabellát, két lépéssel a gigászok mögött a Sevilla következik 31 ponttal.

Spanyolországban az El Clásico vitte a prímet, de a Copa del Reyben is rendeztek meccseket. Ezeken rendre érvényesült a papírforma, a magasabb osztályú csapatok (Sevilla, Villarreal, Getafe, Mallorca, Valladolid) egytől egyig továbbjutottak. Angliában a Leicester, illetve a két manchesteri klub – a City és a United –, míg Franciaországban a Lyon, a PSG és a St.-Étienne kvalifikálta magát a nemzeti ligakupa következő körébe.

Olaszországban a Juventus Ronaldo és Dybala góljaival idegenben győzött a Sampdoria ellen, Németországban pedig a Borussia (M) és a Bayern gazdagodott három ponttal a Bundesliga hétközi fordulójában. A bajoroknál Robert Lewandowski minden sorozatot tekintve már decemberben megszerezte idénybeli 30. gólját.

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG

Érvényesült a papírforma

A vártnál kissé nehezebben, küzdelmes mérkőzésen a ráadásban szerzett találattal nyert a BL-győztes Liverpool a mexikói Monterrey ellen a dohai klubvilágbajnokságon. Jürgen Klopp fiai Keita révén a 12. percben kerültek előnybe, de a mexikóiak Funes Mori révén hamar egyenlítettek. A döntőt érő gólt a csereként beálló Firmino lőtte a bírói ráadásban. A liverpooli vörösök ellenfele a döntőben a brazil Flamengo lesz, a 3. helyért a Monterrey és az al-Halil küzd meg. Mindkét meccset szombaton rendezik.