2024. április 27., szombat
FOCIMIX

A FIFA beperelte Platinit

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy svájci bíróságon benyújtott keresettel jogi úton próbálja visszaszerezni azt a kétmillió svájci frankot, amelyet Joseph Blatter korábbi elnök fizetett ki Michel Platini egykori alelnöknek. A FIFA szerint a 2011 februárjában történt „indokolatlan” kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt. A két korábbi sportvezetőt az eset kapcsán hűtlen kezelés miatt 2015-ben egyformán nyolc évre eltiltottak minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Blatter esetében hat, Platini esetében pedig négy évre csökkentette a büntetést, így utóbbié már le is járt.

Arteta tárgyal az Arsenallal

Josep Guardiola, az angol labdarúgó-bajnokságban címvédő Manchester City vezetőedzője megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a csapat másodedzője, Mikel Arteta tárgyalásokat folytat az Arsenallal a londoni együttes vezetőedzői posztjáról. „Mikel csodálatos személyiség és jó edző, akinek példás a munkavégzése, ezért tart ott, ahol tart. Az Arsenallal személyesen egyeztet, erről egyelőre többet nem tudok” – nyilatkozta a City katalán vezetőedzője. A 37 éves korábbi középpályás 2011 és 2016 között 149 tétmérkőzésen lépett pályára az Ágyúsok színeiben, visszavonulása után pedig azonnal a Manchester City másodedzője lett, és Guardiolával együtt bajnoki címig vezette a csapatot az elmúlt két idényben. Unai Emeryt november végén menesztette az Arsenal, helyét ideiglenesen a svéd Fredrik Ljungberg vette át.

Négymeccses eltiltás a Schalke kapusának

Négy meccsre eltiltották és megbírságolták a Schalke labdarúgócsapatának kapusát, Alexander Nübelt, aki a vasárnapi, Frankfurt elleni bajnokin brutálisan belerúgott az ellenfél játékosába, Mijat Gaćinovićba. A 23 éves, utánpótlás-válogatott hálóőr – a gelsenkircheniek kapitánya – kifutott a kapujából, és megpróbálta elrúgni a labdát a középpályás elől, eközben azonban nyújtott lábbal beleszállt riválisa mellkasába. A megmozdulásért egyből piros lapot kapott, miközben Gaćinovićnak több bordája zúzódott, és több helyen felszakadt a bőre. A német szövetség keddi közlése szerint Nübelnek 12 ezer eurós bírságot is be kell fizetnie. A vasárnapi mérkőzést a házigazda Schalke nyerte meg 1:0-ra.

Pogba még nem térhet vissza

Betegség miatt késik Paul Pogba visszatérése, a Manchester United francia labdarúgója sérülés miatt a szezonban alig lépett pályára. Ole Gunnar Solskjær vezetőedző közölte: pár napja betegség miatt esett ki az edzésmunkából a szeptemberben bokasérülést szenvedett középpályás, akire nagy szükségük lenne. A világbajnok Pogba a 2019/20-as idényben csapata 25 mérkőzése közül mindössze haton tudott pályára lépni, az Európa-liga csoportkörében egy összecsapáson sem játszott. A hír nagy visszhangot keltett a nemzetközi sportsajtóban, hiszen a francia futballista a hétvégén saját Instagram-oldalán több bejegyzést is közölt: ezek mindegyikén boldogan és mosolyogva táncolt testvéreivel bátyja esküvőjén.

Håland a legjobb Ausztriában

A 19 éves norvég Erling Braut Hålandot, a címvédő Salzburg csatárát választották az év labdarúgójának Ausztriában. Az osztrák hírügynökség által szervezett voksoláson a magyar válogatott Szoboszlai Dominik csapattársa mögött a 2017-ben első Marcel Sabitzer végzett másodikként, a 2011 és 2016 között sorozatban hatszor a legjobbnak választott David Alaba pedig harmadikként. A sorrend a 12 élvonalbeli osztrák labdarúgócsapat vezetőedzőinek szavazatai alapján alakult ki: Håland 27 pontot gyűjtött, Sabitzernek 15, Alabának 11 jött össze. A kétszeres norvég válogatott Håland a német Steffen Hofmann 2009-es sikere óta az első külföldi játékos, akit az év legjobbjának választottak Ausztriában.