2024. április 26., péntek

Miért hiszik a szerbiai gépkocsivezetők, hogy ittasan is vezethetnek?

Az év elejétől mintegy 50 ezer gépkocsivezetőt zártak ki a forgalomból ittas vezetés miatt Szerbiában

Az elmúlt héten szigorított ellenőrzés folyt az utakon, aminek eredményéről Vladimir Vida, a közlekedési rendőrség igazgatóságának munkatársa számolt be a Szerbiai RTV-nek. Eszerint hét nap alatt 2800 gépjárművezetőt  értek tetten és büntettek meg ittas vezetés miatt, akik közül 550-et fogva tartottak, mivel alkoholszintjük meghaladta az 1,2 ezreléket. További 45 személyt narkotikum hatása alatt való vezetés miatt zártak ki a forgalomból.

Vida elmondta, hogy a közlekedési balesetek során a megengedettnél magasabb alkoholszinttel lefülelt gépjárművezetők közül minden huszadik személy nő. Az év kezdetétől egyébként 86 nőt tartottak fogva, mert alkoholszintje meghaladta az 1,2 ezreléket.

A közlekedésbiztonsági törvény értelmében ittas állapotban való vezetés miatt 10 ezertől akár 140 ezer dinárig terjedhet a büntetés. A 2 ezrelék feletti alkoholszint esetében, amit agresszív gépkocsivezetésnek is neveznek, 30-60 napos börtönbüntetéssel is sújtható a felelőtlen gépjárművezető.

Érdekességként elhangzott, hogy idén a május 1-jei ünnepek idején kizártak a forgalomból és zárva tartottak egy személyt, akinél 1,75 ezrelékes alkoholszintet mutattak ki. A józanodás utáni napon egészen véletlenszerűen újra „horogra akadt”, ezúttal már 2,81 ezrelékes alkoholszinttel. Ötven nap börtönbüntetésre ítélték.