2024. április 27., szombat

Az infrastrukturális fejlődés szociális fejlődés is

A parlament előtt több hitelszerződés és államközi megállapodás megvitatása

Az Aleksandrovac–Brus–Kopaonik–Raška–Novi Pazar–Tutin földgázvezeték kiépítésére a Srbijagas vállalat 20 millió euró hitelt vesz fel, 16 milliót az Intesa Banknál, míg további 4 milliót a Raiffeisen Banknál, amire az államnak kell hitelgaranciát vállalnia, ismertette Zoran Đorđević foglalkoztatási, munkaügyi és szociális védelmi miniszter a köztársasági képviselőház mai ülésén. Rámutatott arra is, hogy a szóban forgó földgázvezeték megépítéséhez szükséges hitel 5 évre szól, két év türelmi idővel.

A parlamenti képviselők napirendjén szerepel az E-80-as autópálya Niš és Merdare közötti szakaszának első fázisára kötött pénzügyi szerződés jóváhagyása is. Đorđević elmondta, ezt a pénzügyi szerződést az állam az Európai Beruházási Bankkal írta alá, még szeptember 12-én Belgrádban. Százmillió euró értékű szerződésről van szó, ebből a pénzösszegből gazdálkodnak a 32 kilométer hosszú autópálya-szakasz kiépítése során.

Ezeknek a pénzügyi megállapodásoknak az ismertetése után, a hatalmi pártkoalícióhoz tartozó képviselők felszólalásukban arra mutattak rá, hogy milyen fontosak ezek a beruházások az ország infrastrukturális fejlődésében, hiszen fontos közúti és vasúti útvonalakat érintenek, és emellett az infrastruktúrába való beruházás hozzájárul az országrészek szociális fejlődéséhez is.

Snežana Paunović, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője a napirenden szereplő államközi megállapodásokat ismertette. Elmondta, a Szlovákia és Szerbia közötti megállapodás Szerbia Szlovákia iránti adósságát hivatott rendezni, amely még az egykori Jugoszlávia és Csehszlovákia közötti árucsere-forgalomból maradt hátra. Az Amerikai Egyesült Államokkal pedig Szerbia az adótörvények összehangolásáról írt alá szerződést, így a szerbiai adótörvények a nemzetközi elvárásokat, a FATF (a Pénzügyi Akció Munkacsoport) előírásait követnék. Oroszországgal egy újabb infrastrukturális fejlesztésre kerülne sor, mégpedig az Ópázova–Újvidék és a Valjevo–Vrbnica, vagyis a montenegrói államhatárig vezető vasúti szakaszok felújítására.

Aleksandar Stevanović, a Szerbiai Modern Párt képviselője nem vonta kétségbe, hogy fontos az infrastrukturális fejlődés, inkább annak kapcsán fejezte ki kétségeit, ami ezekben a megállapodásokban szerepel. Kiemelte, éveken keresztül arról szólt a fáma, hogy Szerbia a fontos útvonalak gócpontjában van, miközben nem voltak jó utaink. A népek integrációját szajkózták a politikusok, miközben erre sem került sor, és ezt az utak is mutatják.

Muamer Zukorlić, az Igazságosság és Megbékélés Párt képviselője ugyanakkor a Sandžak területén történő infrastrukturális beruházás okozta gondokra hívta fel a figyelmet. Mint kiemelte, a munkálatok késnek a 11-es közúti folyosó Pešteren keresztül vezető szakaszán.

Az ülést megelőzően a parlamenti képviselők kérdéseket tehettek fel. Aleksandar Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője Ana Brnabić kormányfőhöz intézte kérdését, mégpedig az általános iskolai történelemtankönyvek tartalma miatt véleménye szerint Mladen Šarčević oktatási minisztert kellene felelősségre vonnia, hiszen szavai szerint ezek a tankönyvek nem a tényekre támaszkodnak és sértik a szerb népet.

Aleksandar Marković, a Szerb Haladó Párt képviselője a Szerbiai Rádió és Televízió pénteki blokádja kapcsán a belgrádi rendőrséget vonta felelősségre. Feltette a kérdést, meddig tűrik még, hogy az ellenzéki pártvezetők törvénysértést hajtsanak végre.

Đorđe Vukadinović, a Szerbia Megmentéséért Mozgalom – Új Szerbia koalíciójának képviselője pedig a sportminisztériumhoz fordult: ki fizeti majd ki annak a stadionnak a megépítését, amit nemrégiben tett bejelentések szerint a Zvezda labdarúgóklub számára szándékoznak megépíteni. Arra kérdezett rá, mi szükség még egy stadionra a nemzeti stadion építése mellett.