2024. április 26., péntek

Talán gyorsabb lesz!

Könnyítik a határátkelést, melyet viszont nehezítenek az új előírások…

Ha valósággá válik a magyar és a szerb belügyminiszter korábbi megállapodásának tárgya, akkor vasárnaptól könnyített határátkelésre számíthatunk a két ország között, amelytől értelemszerűen mindenki azt várja, lényegesen csökken az átkelés ideje, nem lesz akkora tumultus.

Ugyanakkor szombattól új uniós előírások lépnek életbe, amelyek fokozott ellenőrzést jelentenek a Magyarországra beszállítandó zöldségfélék, gyümölcsök, fűszerek terén, növény-egészségügyi bizonyítványra lesz szükség, így kérdéses, hogy ennek milyen hatása lesz az átlépés idejére.

Mint ismeretes, a két állam belügyminisztere gyorsított határátkelés bevezetésében állapodott meg az ünnepi időszak miatt megnövekedő forgalom, a december 15-étől január 15-éig tartó tumultusok enyhítése érdekében, utólag a vámigazgatóságok is csatlakoztak ehhez a megállapodáshoz, s egyetértettek abban, hogy alkalmazzák a könnyített határátkelést a teherforgalom esetében is. Eszerint a törvényes keretek által megengedett legminimálisabb ellenőrzéseket hajtják majd végre az ünnepi időszakban, a vámellenőrzés során már július óta az egyszeri feltartóztatás módszerét alkalmazzák.

Veselin Milošević, a szerb Vámigazgatóság alelnöke arról biztosított mindenkit, hogy a határokon teljesen felkészültek a növekedő utas- és áruforgalomra, ennek a kamionosok nagyon örülhetnek, hiszen az utóbbi napokban a várakozási idő nem egyszer tíz órát tett ki. A teherautók pénteken is több órát vártak a kelebiai és a horgosi határátkelőn. Ami az autósokat illeti, könnyebb helyzetben voltak, mert napközben fél óra, legfeljebb egy óra alatt át tudtak haladni a határon. Nem volt ilyen „rózsás” a helyzet csütörtökről péntekre virradó éjjel: a magyar oldalon ugyanis összeomlott a számítógépes rendszer, így ötórás „üresjárat” alakult ki.

Csak remélhetjük, hogy hasonló forgatókönyvek nem következnek be a hétvégén, vagy azt követően, az ünnepi időszakban. A könnyített átkelést csak az új uniós előírások nehezíthetik, ha minden rendben lesz az IT-rendszerrel. Gyakorlatilag minden növény esetében növényegészségügyi bizonyítványra lesz mostantól szükség, a nem uniós országból érkezők ezentúl csak szigorú előírások mellett vihetnek be Magyarországra ültetésre szánt növényeket, terméseket, zöldségfélét, friss fűszernövényeket vagy koszorúkat.

A vámhatóságok legutóbbi egyeztetésén elhangzott az is, hogy a várakozási idő csökkentésének hosszú távú megoldását csakis újabb sávok megnyitásával lehetne megvalósítani, a romlandó árut szállító vagy üresen közlekedő kamionok átkelését pedig fel kellene gyorsítani.

Az ünnepi időszakban egy nap alatt akár több mint százezren is átkelhetnek a magyar–szerb határon, a korábbi években az is megtörtént, hogy az utazóknak 12 órát is várniuk kellett.