2024. április 27., szombat

A kézbesítés újra beindult

Péntektől normális munkarend szerint dolgoznak a postások

Másfél hét munkabeszüntetést követően a postai alkalmazottaknak csütörtökön éjjel sikerült megállapodniuk a Szerbiai Posta vezetőségével és a kormány képviselőivel, így pénteken folytatták a munkát. A korábbi bejelentések ellenére a cégvezetés a tüntető munkások közül senkit nem függeszt fel állásából, illetve elbocsájtásokra sem kerül sor, jelentette be az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió).

Az N1 Televízió jelentéséből kiderült, hogy habár a munkások a tüntetés beszüntetése mellett döntöttek, a dolgozók egy része továbbra is elégedetlen, úgy érzik, kijátszották őket, hiszen egyesek szerint megint „suba alatt” állapodtak meg, hiszen a fizetésemelés részleteiről még nem tájékoztatták őket. Annyit azonban tudni lehet, hogy a legalacsonyabb fizetéssel rendelkezők számíthatnak majd a legnagyobb fizetésemelésre.

Stefan Mitrović, a postai alkalmazottak képviselője nyilatkozatában elmondta, hogy megállapodtak a cégvezetéssel és a kormány képviselőivel, a vállalaton belül ez lényegében semmin sem változtat, senkinek a fotelje nem ingott meg és a megállapodás üzenete szerint a postások csupán pár ezer dinárért tüntettek.

A Szerbiai Posta operatív munkát végző alkalmazottainak fizetése, közöttük vannak a postások, a tolóablakoknál dolgozók, valamint a küldemények elosztásával foglalkozó munkások, eddig 32–39 ezer dinár volt. Tüntetésük elsődleges célja, hogy kiharcolják, hogy havi járandóságuk elérje az országos átlagfizetést, vagyis megközelítőleg az 54 ezer dinárt, hiszen a korábbi években is a dolgozók bére az országos átlag körül alakult. Az összesen 10 napig (december 2-ától) tartó tüntetés során Vajdaság területén több száz tüntető munkásnak függesztették fel a munkaviszonyát emiatt.

A megállapodást azonban papírra vetették, az aláírására pénteken délután került sor. Vladimir Đokić, az alkalmazottak képviselője a Beta hírügynökségnek elmondta, a megállapodás szerint az operatív munkások fizetését 16-17 százalékkal növelik, míg a magasabb fizetésűeknek, a vezetői beosztásban lévőknek a fizetése 6-7 százalékkal növekszik majd.

Rámutatott, miután a közszférában dolgozóknak megszüntették a fizetéscsökkentést, azoknak akiknek eddig a legalacsonyabb volt a havi járandósága, jövőre 20 százalékos béremelésre számíthatnak.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy azokat, akiknek az állását a tüntetés alatt felfüggesztették, nem büntetik meg, így a megállapodást követően rendes munkarendben dolgozhatnak, reményei szerint egy héten belül visszaáll a rend a postákon.