2024. április 26., péntek

A multikulturalizmus szóvivője: Vitkay-Kucsera Ágota

Átadták a Kultúra Szikrái Díjakat Újvidéken

Újvidéken, a Miloš Crnjanski Művelődési Központ által szervezett gálaesten Vajdaság művelődési életének meghatározó egyéniségeit tüntették ki. Vitkay-Kucsera Ágota zeneművész, -pedagógus emlékérmet kapott, de a magyar-szerb érdekeltségű ikonok megőrzője, Daniela Korolija Crvenjakov konzervátor is elismerésben részesült.

Kitüntették még Dunja Crnjanski fiatal zongoraművészt is, életműdíjat pedig Jovan Dunčić szerb költő kapott.

A multikulturalizmus és interkulturalizmus terjesztéséért járó emlékérmet Vitkay-Kucsera Ágota, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára kapta meg. A magyar művésznő évek óta ápolja a nemzetek közötti együttműködést Vajdaságban: a pedagógiai munkája során éppoly kiemelt az egymás elfogadását hangsúlyozó hozzáállása, mint a tudományos és kutatói munkakörében. Zenepedagógiai tevékenysége mellett, előadóművészként is osztatlan sikert aratott Európa számos országának színpadán. Az újvidéki Magyar Kulturális és Művészeti Központ egyik alapítója és elnökségi tagja, 2004 óta a Vajdasági Művelődési Központban szemináriumok vezetője, 2006-ban az Európa Alapítvány egyik alapítója és elnökségi tagja, 2006 óta a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia mentora, 2007-től a Határon Túli Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Színházi Kutatások Központjának tagja. A Magyar Nemzeti Felsőoktatási Tanács bizottságának, az Europa Cantatnak és az International Dance Council (CID) /UNESCO tagja. Előadóként és tudományos dolgozóként is számos szakmai elismerésben részesült. Két alkalommal volt a VIVE fesztivál fődíjasa, magáénak mondhatja a Knjеginja Olivera (Olivera Hercegnő) elismerést, melyet a Szerb Királyi Akadémia Tudósai és Művészei Szent Vid (Vidovdan) napjának megünnepelésekor osztanak ki. A művésznő szavak helyett dallal köszönte meg a kulturális központ elismerését is.

Daniela Korolija Crvenjakov konzervátort a kulturális örökség megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért tüntették ki. Munkája során a vajdasági hagyaték ápolását és védelmét nemzetközi színtérre vitte, számtalan külföldi szakemberrel épített ki értékes kapcsolatot. Nevéhez kötődik az újvidéki Művészeti Akadémia különleges mesterképzésének megalapítása is, amely által az ifjú nemzedékek betekintést nyerhetnek a konzerválás és restaurálás csodálatos világába. Vezetésével idén befejeződött az a több éves projektum is, amelynek keretében a budai szerb székesegyház 75 ikonját restaurálták. A 19. századból származó egyházi festmények Újvidéken kerültek bemutatásra, majd kiállítás nyílt a budapesti Történelmi Múzeumban is. Az egyaránt szerb és magyar örökség Szentendrén kapott állandó helyet, ahol az újonnan megnyitott múzeumban tárolják a felújított remekműveket.

A 35 évnél fiatalabb kortárs alkotók közül idén Dunja Crnjanskit tüntették ki. Az újvidéki zongoraművész ifjú korát meghazudtolva több száz hazai és külföldi színpadon szerepelt már. A méltatásában kiemelték, hogy egyaránt otthonosan mozog a kortárs és a klasszikus művészetekben is, de nem idegenkedik a kísérleti műfajoktól sem – hangzott el a díjátadón.

Életműdíjat idén Jovan Dunčić, a legidősebb élő szerb költő kapott. Az irodalmár 1926-ban született Futakon. Az eddigiekben több mint 30 verseskötetet jelentetett meg, amelyek hűen tükrözik alkotói mivoltjának ciklikus fejlődését. A műveinek filozofikus tartalma és küldetése van, alkotásait nemzedékeken átívelő hagyatékként kell őrizni – méltatták a költőt az ünnepélyen.

Az elismeréseket odaítélő bizottság tagjai között volt többek között Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója is. A díjakat Dragana Milošević tartományi kulturális titkár adta át. Beszédében kiemelte, hogy a díjazottak elismerése és munkájuk tisztelete egyben útmutató is a jövő nemzedéknek.

Nyitókép: Dragana Milošević és Vitkay Kucsera Ágota