2024. április 20., szombat

Feketelistán Tešić üzlettársai

Amerika is odafigyel a Krušik-botrány kulcsszereplőire

Az Egyesült Államok kormánya már húsz éve figyelemmel kíséri Slobodan Tešić fegyverkereskedési ügyleteit, melyeket az árnyékgazdaságban vagy a feketepiacon hajt végre – jelentette ki az Amerika Hangja beszámolója szerint Thomas Countryman korábbi amerikai diplomata, a fegyverkezés ellenőrzésével foglalkozó államokbeli kormánybizottság elnöke

. Közölte továbbá, hogy hétfőn újabb kilenc szerbiai állampolgár neve, illetve ugyanennyi Tešićtyel összefüggésbe hozható vállalat került a pénzügyi tárca feketelistájára. Az intézkedés nem azt jelenti, hogy illetéktelen fegyverkereskedés miatt elítélték volna már ezeket az illetőket az Egyesült Államokban, magyarázta Countryman, hanem azt, hogy a megfigyelések alapján Washington meg kívánja akadályozni, hogy a szóban forgók a területén vagy másutt bizniszeljenk. Szerdán Mike Pompeo amerikai államtitkár is arról beszélt, hogy a fegyverkereskedést ellenőrző testület javaslatára bővült a pénzügyminisztérium feketelistája, mert Washington jelentősebb mértékben szeretné támogatni mindazokat, akik a fegyverkereskedők miatt veszélyben érzik magukat a világon. Az eddigi legjelentősebb lépésnek nevezte a lajstrom bővítését. Pompeo közölte, összesen 68 személy neve került a listára, valamennyien korrupciós ügyletek és az emberi jogok megsértése miatt. Burma, Kambodzsa, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Lettország, Pakisztán, Szerbia, Szlovákia, Dél-Szudán állampolgárai is a listán szerepelnek a nevek gyarapítását követően.

Tešić ellen már korábban is lépéseket tett az Egyesült Államok, 2017 decemberében szankciókat vezetett be ellene az üzletelési lehetőségei korlátozása érdekében, az emberi jogok megsértésére hivatkozva.

Slobodan Tešić neve a Krušik fegyvergyár körüli botrányban került ismét itthon a nyilvánosság figyelmének középpontjába. A gyár egyik alkalmazottjától, Aleksandar Obradovićtól származó információk szerint áron alul adott el fegyvert a Krušik a GIM nevű cégnek, melyet Branko Stefanović, Nebojša Stefanović édesapja képviselt. Obradović üzleti titkok kiszivárogtatása miatt házi őrizetben van, december 18-án dönt sorsa felől a bíróság. Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt alelnöke kijelentette, hogy Aleksandar Vučić államfő személyesen is részt vett 2013-ban egy líbiai fegyverszállítás megbeszélésén, amely során a líbiai államvezetőség és a Szerb Haladó Pártot támogató Slobodan Tešić között védelmi miniszterként közvetített, a találkozón készült képet is felmutatta.