2024. április 27., szombat

A szír hadsereg elfoglalta az Aleppót Haszakával összekötő főutat

A szíriai hadsereg visszafoglalta azt a stratégiailag fontos főutat, amely az észak-szíriai Aleppót az északkeleti Haszaka tartománnyal köti össze - jelentette szerdán a szíriai állami média.

A szíriai polgárháború fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette, hogy a kormányerők ellenőrzésük alá vonták az M4 jelzésű utat, amelyet a szervezet vezetője, Rámi Abder-Rahmán Észak-Szíria ütőerének nevezett.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint a hadsereg ellenőrzőpontokat állított fel az M4-es úton, amelyen így megindulhatott a forgalom.

A főút korábban a kurd milíciák ellenőrzése alatt állt, egészen Törökország október 9-én indított offenzívájáig, amelynek elsődleges célja az volt, hogy kiszorítsa a határ menti térségből a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) gerincét adó, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát.

A harcok alábbhagytak az október 17-i török-amerikai és október 22-ei török-orosz tűzszüneti megállapodást követően, amelynek értelmében a YPG-nek ki kellett vonulnia a török-szíriai határ mentén kijelölt, mintegy 30 kilométer szélességű sávból.