2024. április 26., péntek

Stratégiai partnerség Görögországgal

A szerb államfő és a görög miniszterelnök elsősorban az energetikáról értekezett

Aleksandar Vučić szerb államfő és Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő ma aláírta a Szerbia és a Görögország stratégiai partnerségéről szóló határozatot. Görögország a harmadik európai ország, amellyel Szerbia stratégiai partnerséget alakított ki – emelte ki Vučić, aki kedden kezdte meg athéni látogatását. A szerb államfő elmondása szerint a stratégiai együttműködés a gazdaság mellett a biztonságpolitika és a tudomány, valamint az oktatás területén is megteremti az eddigieknél mélyebb együttműködés alapjait. A katonai együttműködés területére külön kitért, bejelentvén, hogy 2020-ban szerb–görög–ciprusi hadgyakorlatot tartanak Szerbiában.

Aleksandar Vučić és Kiriákosz Micotákisz aláírja a  stratégiai partnerségéről szóló határozatot (Fotó: Pool/Beta)

Aleksandar Vučić és Kiriákosz Micotákisz aláírja a stratégiai partnerségéről szóló határozatot (Fotó: Pool/Beta)

A felek ezt követően elsősorban a két ország baráti kapcsolatait méltatták. A szerb államfő köszönetet mondott Görögország mindenre kiterjedő támogatásáért, amelyet az ország területi integritásának és európai integrációjának vonatkozásában különösen fontosnak tart, Vučić viszont Szerbia hasonló jellegű támogatásáról biztosította beszélgetőpartnerét.

Görögország mind Koszovó, mind Szerbia európai integrációjának a témájában is kitart eddigi álláspontja mellett – emelte ki Micotákisz, mondván, a pristinai védővám hatályon kívül helyezése a legfontosabb alapfeltétele a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok rendezésének.

– A stratégiai partnerségről szóló határozatot már évekkel ezelőtt alá kellett volna írnunk. Vučić elnökkel elsősorban a prioritást élvező területekről, az energetikáról és az infrastruktúráról beszélgettünk. Görögország támogatja a görög–bolgár, valamint a bolgár–szerb földgázvezeték kiépítését – fogalmazott Micotákisz.

A görög kormányfő és a szerb elnök ezt megelőzően a Szerb–Görög Együttműködési Főtanács harmadik ülésén elnökölt. Nemcsak a stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot írták alá, hanem a 2020 és 2022 közötti oktatási-tudományos együttműködésről szóló dokumentumot is.