2024. április 26., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Tooltartó hasznos alkalmazásokkal, troll-szimuláció és ínyenc térkép

Amolyan (nemcsak) újságírók számára rendkívül hasznos „virtuális svájci katonakés”, az Átlátszó, magyar tényfeltáró oldal által elindított Tolltartó (www.tooltarto.atlatszo.hu). Amennyiben valakinek gondot okoz, hogy miképpen kellene leszedni valamilyen adatot az internetről, vagy miképpen lehetne PDF-ből Excelbe konvertálni egy táblázatot, vagy idővonalat kellene készítenie, akkor mindenképpen keresse fel a szolgáltatás oldalát, de akkor is jó hasznát vehetjük, ha éppen egy egyszerű, vagy kicsit nehezebb adatvizualizációs vagy térképkészítő szoftverre van szükségünk.

A honlapon jelenleg negyvenegy eszköz található, amelyeket a használatuk és az áruk szerint szűrhetünk. Minden eszköz mellett ugyanakkor egy rövid leírást is található arról, hogy mire is való.

***

Manapság szinte egy nap sem múlik el anélkül, hogy az újságírói munka során, vagy akár magánszemélyként ne fussunk bele valamelyik, általában szélsőséges nézeteket valló politikai szervezet bérkommentelőjébe, a közvéleményt álhírekkel megtévesztő internetes trollokba, gyűlöletkeltő propaganda bejegyzéseket, írásokat szétszórókba. Az álhírek és manipulált tartalmak elárasztják a közösségi oldalakat, a finnek viszont azt a védekezést találták ki ezek ellen, hogy a részesei lesznek, legalábbis egy játék idejére. Az alapvető célkitűzésük az, hogy minél több gyerek – akár egy iskolai óra keretei között – megértse, hogyan is működnek az internetes trollok. Az angol nyelven elérhető Trollfactory-ban (www.trollfactory.yle.fi) egy ilyen internetes troll bőrébe kell bújnunk, s a feladatunk az, hogy különböző bejegyzések szétszórásával a lehető legtöbb internetezőre, közösségi oldal felhasználóra hassunk, és magunk, illetve az általunk képviselt szervezet köré toborozzunk, ezzel pedig megszolgáljuk a napi betevő szendvicsünket. Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy nagyon tanulságos, de egyben nyomasztó tud lenni, hogy mennyire egyszerű manipulálni a tömegekkel.

***

Ez év áprilisának az elején a csillagászoknak először sikerült lefotózniuk egy fekete lyukat (az 55 millió fényévnyire, az M87-es galaxisban lévő szuper masszív égitestet). A www.blackholecam.org internetes címen lévő honlap készítői összegyűjtötték az összes jelenleg létező tudnivalót és adatot a fekete lyukakról, és ezen, illetve a honlaphoz tartozó YouTube csatornán (www.youtu.be/pkTWO0crVng) ezeknek a CGI vizualizációit is megtekinthetjük, amelyek közül azok a VR (virtuális valóság) technikával készült klipek a leglátványosabbak, amelyek a fekete lyukakat 360 fokban mutatják be.

***

Munka közben felüdülésként, vagy pedig egy kőkemény munkanap után ejtőzésként kiváló kikapcsolódási, lazulási lehetőséget biztosít a Google kísérleteként elkészített virtuális billentyűzet (www.creatability.withgoogle.com/keyboard/). Az oldalon hatféle hangszer, illetve zenei hang és játszási mód között választhatunk. Az egérrel történő „kalimpálás” mellett ugyanis a fejünk mozgatásával, és egész testünkkel is zenélhetünk. Ehhez viszont be kell kapcsolni a laptop vagy a számítógép webkameráját is.

***

Az interneten számtalan interaktív térkép található.

Az általunk most bemutatott Taste Atlas (www.tasteatlas.com) nevű oldalon az egyes földrajzi lokációkra jellemző ételek, hozzávalók között böngészhetünk. A térképen a földkerekség minden tájáról több száz ínyencfalat van feltüntetve, s minél jobban rázoomolunk a térképre, annál több étel kerül elénk „terítékre”. Amennyiben viszont az oldalon található keresőbe beírunk egy konkrét földrajzi helyet, akkor részletes információkat is találhatunk az adott földrajzi tájegység ételeiről, édességeiről stb., ugyanakkor azokat az éttermeket is megnevezi, ahol a legfinomabbakat készítik ezekből. Így megtudhatjuk, hogy térségünkön a legjobb pörköltet állítólag az újvidéki Cafe Veliki étteremben készítik, a legjobb halpaprikást pedig a bezdáni Pikec Csárdában.

Virtuális jó étvágyat!