SPD-KONGRESSZUS

Hivatalosan is Esken és Walter-Borjans irányít

(Forrás: MTI)

2019. december 8., 16:42 >> 2019. december 8., 18:43

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Megválasztották a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetőit a párt pénteki, berlini tisztújító kongresszusán. A több mint 150 éve működő SPD történetében először nem egy elnök, hanem két társelnök vezeti a pártot. A tisztségekre Saskia Esken Bundestag-képviselőt és Norbert Walter-Borjans volt észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminisztert választották meg.

Az ellenjelölt nélküli választás formális volt, csupán megerősítette a tagság körében rendezett elnökjelölő szavazás eredményét. Saskia Eskent a kongresszusi küldöttek 75,9 százalékának támogatásával, Norbert Walter-Borjanst 89,2 százalékos támogatottsággal választották meg társelnöknek.

Forrás: AP via Beta

Forrás: AP via Beta

Duójuk az Angela Merkel kancellár kormányában való szociáldemokrata részvétel bírálóiként nyerte el a tagság támogatását. Azonban az elnökjelölő pártszavazás után csökkentették bírálatuk hevességét, és nem sürgették többé, hogy a tisztújító kongresszuson döntsenek a kormánykoalíció felbontásáról.

Saskia Esken kongresszusi beszédében kiemelte, hogy továbbra is szkeptikusan viszonyul a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) folytatott kormányzáshoz, de úgy véli, tárgyalni kell a koalíciós pártokkal, és esélyt kell adni a folytatásra. Konkrét követelésként azt fogalmazta meg, hogy az SPD törekvéseként az előző – szintén CDU/CSU-SPD összetételű – kormány idején bevezetett általánosan kötelező minimálbért a jelenlegi óránkénti 9,19 euróról 12 euróra kell emelni.

Norbert Walter-Borjans a koalíciós pártokkal folytatandó tárgyalások további témáiról elmondta: az eddiginél nagyobb erővel kell törekedni az éghajlatváltozás megfékezésére, ezért újra kell tárgyalni a kormány szeptemberben kidolgozott klímavédelmi csomagját.

Arról is szólt, hogy az SPD-nek ismét határozott baloldali politikát kell folytatnia, a társadalmi és „újraelosztási igazságosság” párjává kell válnia. Ezért a koalíciós partnerekkel tárgyalni kell adózási kérdésekről, és el kell érni, hogy a kormány a költségvetési egyensúly megőrzése, illetve az úgynevezett alkotmányos adósságfék szabály betartása helyett az állami beruházások ösztönzésére kell törekedjék, és a húszas éveket „az állami beruházások évtizedévé” kell tennie.

Az 1863-ban alapított SPD-nek – a legrégebbi német pártnak és a világ első szociáldemokrata pártjának – azért égető a kormányzati részvétel kérdése, mert 2002 óta nem nyertek Bundestag-választást, és az azóta a CDU/CSU kisebbik partnereként kormányon eltöltött évek (a 2005–2009-es, a 2013–2017-es és a 2017 őszi Bundestag-választással kezdődött ciklus) egyre inkább megtépázták választói támogatottságukat. Így az SPD, amely a 2002-es Bundestag-választáson még a szavazatok 38,5 százalékával végzett az első helyen, a legutóbbi felmérések szerint a szavazatok csupán 13-14 százalékára számíthatna, ha most tartanák a Bundestag-választást.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége