2024. május 4., szombat

Zászlórúddal kopogtattak

Elfajultak az indulatok a belgrádi tüntetésen - A szerb vezetés elítéli a demonstrálók erőszakos cselekedetét

Belgrádban tegnap 53. alkalommal szervezett tüntetést az 1 az 5 millió mozgalom. A Bölcsészettudományi Kar előtt megtartott aláírásgyűjtést követően a Szerbiai RTV székháza előtt vonultak el a demonstrálók. Itt aktuális újságkivágásokkal ragaszgatták ki a köztelevízió bejáratát, majd a szerb országgyűlés épülete előtt hangoztatták követeléseiket.

A Nikola Pašić téren összegyűlt tömegből az egyik tüntető zászlórúddal próbálta meg betörni a Szerb Parlament ajtaját. A támadást a biztonsági erők akadályozták meg. Az erőszakos tettet elsőként Maja Gojković, a szerb parlament elnöke ítélte el.
– Mélységesen elítélem a tüntetők magatartását és cselekedeteit. A média után az országgyűlés képviselőit is megfélemlítették, és megmutatták, hogy egyetlen céljuk a vandalizmus. Az ország jelképével való visszaéllésel pedig bizonyították, hogy minden eszközt felhasználnak arra, hogy a nép akarata ellenére is hatalomra jussanak. Szerbiában minden polgárnak joga van kifejezni véleményét, de békés úton. A parlament a párbeszédek helye, nem pedig az erőszaké – írta közleményében Gojković.

Az erőszakos cselekedet több parlamenti képviselői is elítélte. Ana Brnabić szerb kormányfő twitter bejegyzésében azt írta, hogy „a polgárok tiszta képet kaphattak arról, milyen jövőt kínál Szerbia lakosainak a hatalomra törekvő ellenzék”.

A mozgalom vezetői a későbbiekben közölték, hogy a céljuk nem erőszakos behatolás volt, hanem „csak kopogtatni szerettek volna az épület ajtaján”, jelképesen jelezve a tüntetők egy éves győzelmét. A tegnapi demonstrációval ugyanis arra is emlékeztek, hogy tavaly december 7-én tartották meg az 1 az 5 millióból mozgalom első belgrádi megmozdulását.