2024. április 27., szombat

Az innováció szárnyain Szabadkán

A regionális startup központ az észak-bácskai kezdő vállalkozókat segíti az első lépések megtételében

Valjevo, Kruševac és Gornji Milanovac után Szabadkán is megnyílt a regionális innovációs startup központ. A projektum megvalósítóinak és támogatóinak reményei szerint ezek a központok szülőföldjükön és szülővárosukban tarthatják a fiatal szakembereket. Nenad Popović és Palkovics László illetékes szerb, illetve magyar miniszterek a tudományos-technológiai együttműködés mellett kötelezték el magukat a nyitórendezvényen.

Szerbiának és Magyarországnak meg kell teremtenie a tudományos-technológiai együttműködés alapjait, hiszen együtt a két ország erősebb lehet (Gergely Árpád felvétele)

Szerbiának és Magyarországnak meg kell teremtenie a tudományos-technológiai együttműködés alapjait, hiszen együtt a két ország erősebb lehet (Gergely Árpád felvétele)

Az Újvidéki Egyetem Közgazdaság-tudományi Kara jelenlegi ügyviteli épületének földszintjén és első emeletén megnyitott intézményben az alkalmi rendezvényre érkezők éppen egy informatikai témában zajló konzultáció kellős közepébe csöppentek. Az előadó a fiatal szakembereknek azt is felelevenítette, hogy néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a számítógép még ritkaságszámba ment, hetente csupán egyszer jutott számítógép közelébe, így a többi napon papírra vetette a kódokat, hogy azokat később a gyakorlatban is kipróbálhassa. „Nekünk semmink nem volt, nektek viszont minden adott. Benneteket egyedül a kifogások akadályozhatnak a sikerben.” – fogalmazott az előadó.

Az épület földszinti részében helyezkedik el egyebek mellett a közösségi tér és a konferenciaterem, míg az első emeleten irodahelyiségeket biztosítottak a fiatal vállalkozók számára. A Szabadka Város önkormányzata és a Közgazdaság-tudományi Kar közös projektumának a megvalósítását a köztársasági költségvetésből nagyjából 40 millió dinárral támogatták. A szabadkai regionális központ az Észak-Bácskai Körzet innovációkban érdekelt kezdő vállalkozóknak a megkapaszkodását segíti az üzleti életben. A létesítményben már a hivatalos megnyitót megelőző hónapokban megkezdődtek a szakmai előadások és a műhelymunkák.

A központot dr. Nenad Popović innovációs és technológiai-fejlesztési tárca nélküli miniszter nyitotta meg, dr. Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai miniszterének a kíséretében.

EGYÜTT ERŐSEBBEN

A mérnökök Szerbia sikerének a zálogai, emelte ki az épület megtekintését követően a sajtónak nyilatkozva Nenad Popović, majd megjegyezte, hogy Szerbiának nincsenek sem földgáz-, vagy kőolajtartalékai, kiváló szakemberből viszont annál több van az országban.

– A belgrádi, az újvidéki, a niši és a kragujeváci egyetemi központok minél kifejezettebb fejlesztése vitathatatlanul cél, míg a kisebb közösségekben a vállalkozó kedvű fiatalok ötleteinek a megvalósítását szeretnénk támogatni. Azt is fontos kiemelni, hogy a szabadkai központot összekötjük az ország többi regionális innovációs startup központjával, valamint a technológiai parkokkal. A szerb kormány a jövőben is támogatja a korszerű technológiai infrastruktúra erősítését, azzal a céllal, hogy alapokat biztosítsunk az innovációs startup beruházások számára. A tér és a korszerű felszerelés biztosítása mellett a központokat anyagilag is támogatjuk. Fontos, hogy a fiatal vállalkozók élvezzék a kormány és a helyi önkormányzat finanszírozását is, úgy anyagi szempontból, mint a mentorálás, vagy a marketing tekintetében. Ha a fiatalokban megszületik az elképzelés, nekünk az a feladatunk, hogy segítsünk az ötletből terméket, vagy szolgáltatást teremteni. Nemcsak a szerbiai piac a cél, hanem Magyarország és az egyéb országok piacai is. Magyarország tekintetében fontos kiemelni, hogy Szerbiának az az elképzelése, hogy innovációs vállalatainkat kapcsolatba hozzuk a hasonló magyarországi vállalatokkal. Magyarország gazdasági sikere lenyűgöző, autóipara különösen elismerésre méltó. Magyarország kivitelének 75 százalékát kész termékek teszik ki, nem pedig nyersanyag. Szerbia számára ez a követendő példa – taglalta Nenad Popović.

Palkovics László egyetértésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Szerbiának és Magyarországnak meg kell teremtenie a tudományos-technológiai együttműködés alapjait, hiszen együtt a két ország erősebb lehet. A jövőben további lépéseket tesznek ezen együttműködés megvalósításának érdekében, nyomatékosította a miniszter.

Magyarország, Szerbiához hasonlóan gazdag képzett szakemberekben, jegyezte meg Palkovics László, valamint kiemelte: „A magyar kormány egyik célja az, hogy Magyarországon ne csak gyártsunk, hanem kutatásfejlesztést, azaz magas hozzáadott értékű tevékenységet végezzünk.” Az IMF legutóbbi országértékeléséből kiderül, hogy Magyarország vezető szerepet tölt be a világon a high-tech szektorban való részvétel tekintetében, a vizsgált termékekben és technológiákban 70 százalékban állapították meg a high-tech jelenlétét, mondta Palkovics László, hozzátéve, hogy Magyarország a legjobban értékelt három ország között végzett, Németországgal és Dániával egyetemben. Palkovics László értékelése szerint ezzel magyarázható, hogy Magyarországon az idén eddig mind a három negyedévben több mint 5 százalékkal növekedett a GDP. A miniszter mindehhez azt is hozzátette, hogy az elmondottak bizonyítják a technológiai fejlesztések és az innovációk, valamint a fiatal vállalkozók támogatásának a fontosságát.

TANULMÁNYOK, MAJD GYAKORLATI TAPASZTALAT

A későbbiekben Palkovics László előadást tartott a Közgazdaság-tudományi Karon. A hallgatóság elsősorban Magyarországnak az autóiparban kapcsolatos tapasztalataival, illetve az ebben az ágazatban rejlő lehetőségekkel ismerkedhetett meg. Palkovics László, tekintettel a nap témájára, külön kitért a kor igényeinek és elvárásainak a kielégítését segítő fejlesztések fontosságára az említett ágazatban. 

Dr. Aleksandar Grubor, a kar dékánja is köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozta a regionális innovációs startup központ fontosságát, majd elmondta, hogy hat évtized sikeres munkát követően a kar számára új korszak vette kezdetét. Az innovációs központ egyik célja a kar hallgatói és minden más fiatal számára lehetőséget biztosítani arra, hogy kipróbálják magukat a vállalkozói szférában. Akármennyire is magasak lehetnek bizonyos ágazatokban a bérek, az innovációkra támaszkodó vállalkozással szerezhető profit minden bért túlszárnyal, emelte ki Aleksandar Grubor. Mint hozzátette, a Közgazdaság-tudományi Karról tehetséges fiatalok generációi kerültek ki úgy, hogy közben nem szereztek gyakorlati ismereteket a vállalkozói tevékenység tekintetében, valamint leszögezte: ezt az űrt hivatott betölteni az innovációs központ.

A jövőben is ehhez hasonló beruházásoknak kell megvalósulniuk, hiszen ezekkel lehet az országban tartani a fiatalokat, hangsúlyozta a folytatásban dr. Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, majd az önkormányzatnak az oktatás területén megvalósuló projektumait taglalta, később pedig kitért az egyéb területeken, mint amilyen például az egészségügy és a közúti infrastruktúra, megvalósuló projektumokra, mondván, hogy ezek értéke az elmúlt néhány évben meghaladta az 5 milliárd dinárt.