2024. április 27., szombat
PÉNTEKTŐL EGYETEMISTA SZÍNHÁZFESZTIVÁL

Bemutatkoznak a budapesti színinövendékek is

Péntektől vasárnapig a IV. Egyetemista Színházfesztivál keretében a szervező újvidéki Művészeti Akadémia vendégül látja a régió drámaműveszeti hallgatóit.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A Négyszemközt a világgal (Oči u oči sa svetom) című háromnapos rendezvényen a székváros polgárai 5 drámai akadémia fiataljainak 6 előadását nézhetik meg. Egy-egy darabot mutatnak be a zágrábi Drámai Művészetek Akadémia, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a szlovákiai, Banska Bistrica-i Művészeti Akadémia és a belgrádi Drámaművészeti Kar színinövendékei, valamint két előadást játszanak a vendéglátó, újvidéki Művészeti Akadémia növendékei a Szerb Nemzeti Színház Kamaraszínpadán és az újvidéki Művészeti Akadémia Multimediális Központjában (Đura Jakšić u. 7.). A szervezők minden előadásra angol fordítást biztosítottak.

A fesztivál ünnepi megnyitója pénteken, 17 órakor lesz a művészeti akadémia Multimediális Központjában. Ezt követően Tena Štivičić Három tél (Tri zime) darabját Jasna Đuričić rendezésében az újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékei mutatják be. A másik előadást, Az édes vér szindrómáját (Sindrom slatke krvi), amelynek szerzője Dijana Karanović, a közönség a Szerb Nemzeti Színház Kamaraszínpadán 21.15-kor nézheti meg. Az előadást Nevena Mijatović állította színpadra, melyben a belgrádi Drámaművészeti Kar színinövendékei, Dušan Petrović rendes egyetemi tanár és Ana Tomović docens diákjai játszanak.

Szombaton, 18 órakor az újvidéki Művészeti Akadémia Multimediális Központjában a vendéglátó akadémiáról Boris Isaković rendes egyetemi tanár és Miljan Vojnović önálló szakmunkatárs osztályának növendékei az Ingmar Vilquist-drámát Helver éjszakája címmel, Boris Isaković rendezésében adják elő. A Szerb Nemzeti Színház Kamaraszínpadán 21 órakor a Zágrábi Drámaművészeti Akadémiáról érkező fiatalok, Dora Ruždjak Podolski és Adrijan Pezdirc osztályának diákjai mutatják be Dora Ruždjak Podolski rendezésében a Teljesen ismeretlenek (Potpuni neznanci) darabot Filippo Bologna tollából, a Perfetti sconosciuti c. film alapján.

Vasárnap, 18 órakor a Multimediális Központ színpadán a szlovákiai Banska Bistrica-i Művészeti Akadémia növendékei mutatják be a fesztivál közönségének Daniel Keyes, Jana Ovšonkova és Samuel Gafrik darabját Virágot Algernonnak (Flowers for Algernon) címmel, Jana Ovšonkova rendezésében. Vasárnap, 20 órakor a Szerb Nemzeti Színház Kamaraszínpadán a Sándor Dániel Máté rendezte Charles Bukowski- darabot, A tékozló fiút, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem fiataljai, Bagossy László osztályvezető tanár növendékei játsszák.

A fiatalok színházfesztiválja a székvárosi Szerb Nemzeti Színházzal együttműködve, a Városi Művelődési Igazgatóság támogatásával valósul meg. Minden előadásra a belépés díjtalan, de feltétlenül belépőjegyet kell foglalni az fspns2019@gmail.com e-mail-címen.