2024. április 27., szombat

Télidőben növekszik a migránsok száma

A befogadóközpontok még nem teltek meg

Kétszer több migráns tartózkodik jelenleg Szerbiában, mint a tavaly ilyenkor. Az illetékes szervek november közepéig az ország területén megközelítőleg 27 ezer migráns érkezését jegyezték fel, de várható, hogy ez a szám eléri majd az év végéig a 30 ezret is – emelte ki a napokban Hans Friedrich Schodder, az UNHCR szerbiai irodájának vezetője. A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egyelőre nem lehet a 2015-ös migránsválsághoz hasonló válságról beszélni.

Elemezve az UNHCR rendelkezésére álló adatokat, elmondta, hogy csak októberben 4123 migránst regisztráltak, 500-al többet, mint az előző hónapban. Az egy héttel ezelőtti adatok alapján a befogadóközpontokban 4302 migránsról viselnek gondot, de összesen 6000 személy ellátására van lehetőség.

A múlt héten egy év szüneteltetés után újra megnyitották a preševoi befogadóközpontot is, ahová első körben 400 migránst helyeztek el. Mint arra Schodder rámutatott, ezekre a migránsokra Zombor környékén bukkantak rá, köztük több szíriai menekült (mintegy 330 személy). Ezt ő felettébb érdekesnek találta, ugyanis az elmúlt időszakban elsősorban Afganisztánból, Irakból és Pakisztánból érkeztek Szerbiába migránsok.

Az útvonal nem változott, továbbra is Albániából és Észak-Macedóniából érkeznek Szerbiába, illegális úton. A migránsok szociális státusza és végzettségi szintje változó, a háborús menekültek jobb anyagi helyzetben vannak és magasabb a végzettségük, mint a gazdasági menekültek. Van közöttük politikai menekült, illetve nők is, akik az előre leszerződött házasság vagy az erőszak elől menekülnek. Vannak köztök az LGBT közösséghez tartozók is. A migránsok, akik már elérnek Szerbiába, a középosztályt képviselik, a szegényebbek ugyanis Libanonban vagy Törökországban maradnak.

A migránsok 10 százaléka kiskorú, akik felnőtt kísérete nélkül teszik meg ezt a hosszú utat. Csak ebben az évben összesen 3000 gyereket jegyeztek, de folyamatosan 400–500 kiskorú tartózkodik az ország területén, azzal, hogy minden harmadik gyerek huzamosabb időt tölt itt el. A legtöbben fiúk, elsősorban Afganisztánból érkeznek. Sokszor nehéz megállapítani hány évesek, mert nem rendelkeznek okmányokkal, vagy hamis dokumentumokat mutatnak fel. Néhányan azt állítják, hogy fiatalabbak, mint valójában, hogy bizonyos védelemben részesüljenek, de ugyanakkor vannak, akik idősebbnek mondják magukat, hogy ne válasszák külön attól a csoporttól, amelyekkel érkeztek, vagy éppen ne válasszák el őket az embercsempészektől, akiknek a család fizetett, hogy eljuttassák őket Nyugat-Európába. A nemzetközi szervezet adatai szerint a legfiatalabb gyerek, aki így indult útnak, 5 éves volt.

Az év első felében 4594 külföldi folyamodott menedékjogért Szerbiában. Ez a szám júniustól kezdett nőni és csak szeptember folyamán 1658 ilyen jellegű kérvényt nyújtottak be. Az UNHCR adatai alapján ebben az évben 16 személy kapta meg a menedékjogot és 17-en a külön védelmet. A migránsok és a menekültek számára a legnagyobb gondot az okozza, hogy nem rendelkeznek személyi azonosságot igazoló dokumentummal, sem útlevéllel.