2024. április 26., péntek

Elkészült a jelentés

Az amerikai elnök, Donald Trump a katonai segélyekkel, valamint egy Fehér Ház-i látogatás lehetőségével próbálta rávenni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt arra, hogy gyűjtsön terhelő adatokat legfőbb politikai riválisa, Joe Biden egykori amerikai alelnök ellen.

Ezt áll a képviselőház hírszerzési bizottsága által készített 300 oldalas jelentésben, mely szerint Trump újraválasztása érdekében külföldi beavatkozást igyekezett szervezni, amellyel aláásta a nemzetbiztonságot és „eddig példátlan módon” akadályozta a képviselőház munkáját.

A jelentés közzététele után a bizottság demokrata párti elnöke, Adam Schiff azt mondta, még sok feladat van:

„Azt kell megvizsgálnunk, hogy ez az ügy korábban kezdődött-e annál, mint ahogy eddig gondoltuk Hogy már az előző ukrán elnököt, Poroshenkót is ezzel próbálták zsarolni?”

Trump azonnal elmeháborodottnak nevezte Schiffet, a republikánusok egy része szégyennek nevezte a jelentést, amely nem talált semmi terhelőt az elnökre nézve.

„Annak ellenére, hogy a házelnök szavai szerint a bizonyítékoknak, világosnak, meggyőzőnek, és mindkét párt által meggyőzőnek kell lennie, a demokraták egyiket sem teljesítették” – jelentette ki Liz Cheney, a republikánus frakció vezetője.

A Trump elnök felmentésére irányuló bizottsági jelentést ezután a képviselőház igazságügyi bizottsága vizsgálja, ott döntenek majd az elnök elleni vádak megfogalmazásáról.