2024. május 4., szombat
VÍZILABDA

12+1 játékos Tokióban

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) döntésének értelmében az előző határozattal ellentétben csapatonként nem 11, hanem 12 játékos nevezhető a tokiói olimpia női és férfi vízilabdatornájának meccseire, valamint további egy játékos is ott lehet a játékokon, akit sérülés esetén a mérkőzések közötti időszakban lehet majd becserélni – ehhez orvosi jóváhagyásra lesz szükség, az egyelőre még nem világos, hogy ez a csere többször is alkalmazható-e.

A döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal egyeztetve született, így hivatalosnak tekinthető.

SZERB KUPA

A Radnički idén is maga mögé utasította a belgrádi együtteseket (Fotó: Beta)

A Radnički idén is maga mögé utasította a belgrádi együtteseket (Fotó: Beta)

Kargujevaci győzelem a fináléban

A kragujevaci Radnički győzelmével zárult a hazai kupa, Uroš Stevanović együttese az elődöntőben a Crvena zvezda (9:8), a fináléban pedig a Šabac (10:8) együttesénél bizonyult felkészültebbnek.

A döntőt ugyan a Šabac kezdte jobban, kétgólos előnyt szerzett, a Radnički támadójátéka nem akaródzott összeállni – az akciók nem sikerültek, és előnyben is sokat hibáztak a játékosok. A második negyedtől a kargujevaciak kezdtek magukhoz térni, s a félidőre sikerült egyenlíteni (5:5). A térfélcserét követően mindkét csapatnál megmutatkoztak a fáradtság jelei, a harmadik nyolc percben egyik fél sem volt túl aktív, egy-egy találat született mindkét oldalon. A záró játékrész egy értékesített šabaci ötössel indult, ami komoly löketet adott a kargujevaciaknak: előbb Janković egyenlített, Toholj találatával megszerezték a vezetést, két perccel a vége előtt pedig Dino megduplázta az előnyt. A Šabac mindeközben rendre hibázott, így a kargujevaci győzelem gyakorlatilag nem forgott már veszélyben.

A Radnički története során másodszor emelhette magasba a kupagyőztesnek járó serleget.

NŐI EUROLIGA

Csak a Dunaújváros maradt talpon

A magyar csapatok közül egyedül a Mihók Attila vezette Dunaújvárosnak sikerült bekerülnie a legjobb nyolc közé a női Euroliga hétvégi selejtezőjéből. Az újvárosiak Athénban játszották második tornájukat, ahol az első játéknapon magabiztos győzelmet arattak a spanyol Mataro felett (15:10), szombaton a házigazda Olimpiakosztól ugyan kikaptak (10:8), a zárómérkőzésen azonban javítottak a szintén spanyol Mediterrani ellen (10:8), így másodikként jutottak tovább a csoportból.

Az UVSE Sabadellben eszméletlen erős, kiegyensúlyozott csoportban a vendéglátó és a holland Utrecht mögött végzett harmadikként. Benczur Márton lányai számára a második mérkőzés bizonyult döntőnek, ahol csak 13:13-as döntetlent játszottak a hollandokkal.

A BVSC hétvégi mérlege egy győzelem, két vereség, ami szintén a harmadik, kiesést jelentő helyhez volt elegendő Cataniában.