2024. április 25., csütörtök

Sacra Hungarica a KDSZ-ben

Szombaton a budapesti Stúdió K Színház vendégszerepel Szabadkán

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, a Desiré villamosa rendezvénysorozat keretében, szombaton 19.30-tól, a közönség a budapesti Stúdió K Színház Sacra Hungarica című vendégjátékát tekintheti meg. A produkció létrejöttéből több vajdasági származású alkotó is kivette a részét. A rendezője Urbán András, a dramaturgja, egyben a Stúdió K Színház igazgatója Gyarmati Kata, a zeneszerzője Antal Attila, az egyik szereplője pedig Nagypál Gábor. Az előadásról Urbán Andrást kérdeztük:

– Az alcíme az, hogy A hazaszeretet színháza. Ez egy szórakoztató, ha úgy tetszik vicces előadás, amely a nemzeti identitás kérdését járja körbe, ugyanakkor kritikusan is viszonyul a hazaszeretet témájához. A története tömören fogalmazva az, hogy valahol Magyarországon egy független színházi társulat ráébred arra, hogy eddig tévúton járt, hamis eszmék vezérelték őket, és rossz oldalon álltak. Miután ezt belátták, vezeklésbe kezdenek. Eközben bonyodalmakra kerül sor az egységen belül is, például ki hogyan viszonyul a különböző meglátásokhoz, helyzetekhez, az idegenekhez, a migrációhoz és a magyar eredethez. Ez egy új előadás, idén készült. A Stúdió K legendás hírű független színház, amelynek megalakulása visszanyúlik a hetvenes évek elejére, és Budapesten saját térrel rendelkezik. Színházi értelemben többnyire kísérleti kedvű társulatról van szó. Úgy gondolom, hogy ez az előadás számukra és számomra is új kihívásokat hozott, de összehangolódtunk és egy jó munkafolyamatban volt részünk. Emberileg hajlamosak vagyunk azon buzgólkodni, hogy megfeleljünk bizonyos elvárásoknak, amelyeket a közönség vagy a környezetünk támaszt az irányunkba. A próbafolyamat során ezeket igyekezetünk levetni magunkról, hogy egy olyan produkciót hozzunk létre, amely újszerűen, autentikus módon szól mindarról, amivel foglalkozik az előadás. A készítésében vajdaságiak is részt vettek. Gyarmati Katával régóta, időről időre együtt dolgozunk. Nagypál Gábor Magyarországon is nagyon népszerű színész. Különleges az előadás zenevilága, hallhatóak benne operettrészletek, és Antal Attila zenéi is. Végül is egy izgalmas produkciót hoztunk létre. Mondhatni, hogy az előadás önmagáért beszél – fejtette ki a lapunknak Urbán András.

Jegyeket a 065/54-33-203-as és a 024/531-991-es telefonszámon vagy a jegy@kosztolanyi.org címen lehet foglalni. A jegy ára 300 dinár, diákok és nyugdíjasok esetében 200 dinár.