2024. április 27., szombat

Terveken felüli eredmények

Az egészségügyi ápolás és a szolgáltatások integrációjának javítása Zomborban

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére Zomborban cukorbetegség megelőzősével foglalkozó pilóta-projektum indult – számolt be lapunknak nemrégiben dr. Úri Emese, a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségházak igazgatója. A pilóta-projektum célja a nem fertőző krónikus betegségek megelőzése. Ennek, Az egészségügyi ápolás és a szolgáltatások integrációjának javítása elnevezésű programnak az értékelő, valamint záró konferenciáját tartották meg az elmúlt hétvégén Zomborban.

A projektcsapat tagjai (L. Móger Tímea felvétele)

A projektcsapat tagjai (L. Móger Tímea felvétele)

– Az értékelő konferencián elemeztük az eddigi eredményeket. A szlovéniai kollégák, akik az edukációt végezték, elmondták véleményüket, észrevételeiket. Gyakorlatilag a javaslatok, amelyeket tettek, szinte maradéktalanul megvalósultak már. Nagy eredménynek tartják, hogy integráltuk az egészségügyi intézmények szolgáltatásait, tehát egyeztettük a mi munkánkat, a kórházét, a Népegészségügyi Intézet munkáját a Szociális Központ munkájával, valamint bevontuk a Cukorbetegek Társaságát, tehát a civil szférát is. Mindemellett gyakorlatilag elkészítettük a beteg teljes útját, pontosan leírtuk, milyen módon tudja a hozzánk forduló páciens megkapni ezt az új szolgáltatást, és leggyorsabban visszajuttatni az orvosához a diagnosztikai eredményeket, majd megtenni a további lépéseket. Örömmel jelenthetem ki, hogy a minisztériumtól is megkaptuk a vissza nem térítendő támogatást, ami annyit jelent, hogy még egy éven át folytathatjuk a programot. Mindezt lassan kiterjesztjük az egész városra, a következő hónapokban pedig a falvakra is. Valószínűleg még egy nővért átképezünk, hiszen ezt a beteglétszámot egy ember már nem tudja ellátni – mondta dr. Úri Emese.

A zombori megyeház dísztermében tartott zárókonferencia szintén nagyon eredményes volt. Dušanka Golubović, Zombor város polgármestere elismerő szavakkal szólt a témáról, üdvözölte a programot, amely az egészségháznak köszönhetően Zomborban valósulhatott meg. A konferencián felszólalt az Egészségügyi Világszervezet, a Népegészségügyi Intézet egy-egy képviselője is.

– Közös méltatásukban kiemelték, hogy nagyon eredményesen, sőt a terveken felül valósítottuk meg a projekt céljait. Zombornak mindenképpen kiemelkedő helye lesz a következő célprojektumokban is, mert jó partnereknek bizonyultunk, az újításokat nagyon jól el tudjuk végezni, meg tudjuk szervezni. A zárókonferenciára a falvakban dolgozó kollégák, az egészségházak dolgozói is eljöttek. Mindez azért kiemelkedően fontos, mert ők lesznek azok, akik a következő időszakban szintén részt vesznek a munkában – hallottuk az egészségház igazgatójától.