2024. április 26., péntek

A kisfiú jól van, a szülők mérgesek

A klisai Duško Radović Általános Iskolában szerdán 11 óra körül életveszélyes sérülést szenvedett egy diák, akire rázuhant a vaskeretes kapu. A fiút még aznap megműtötték, és most már nincs életveszélyben.

A jelenlegi információk alapján arra lehet következtetni, hogy az iskola vezetősége nem tartotta be a városi Erőszakellenes Koordinációs Testület ajánlását. Vladimir Jelić, a városi oktatási tanács megbízott tagja, valamint a városi Erőszakellenes Koordinációs Testület elnöke elmondta, a baleset után az általános iskolában elvégezték a szükséges ellenőrzéseket, amelynek során kiderült, hogy az iskolaudvar ellenőrzésével megbízott ügyeletes tanár órán volt.

– Az iskola működését átvizsgáló testület beszámolója alapján megfelelő lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megállapítsuk, ki a felelős a mulasztásért. A Szülők Tanácsának ajánlatával összhangban az iskola által alkalmazott biztonsági szolgálat a felelős az oktatási intézmény biztonságáért. Az oktatási intézmény azonban pénzügyi gondokra hivatkozva nem teljesítette az ajánlást, mert a szülők állítólag nem fizették idejében kötelezettségeiket. A balesetről azonban csak az Oktatási Felügyelőség vizsgálata után közölhetek további információkat – magyarázta Jelić.

A pórul járt gyermek állapota azóta javult, nincs életveszélyben, de a szülők felháborodtak, mert szerintük a reakciók alapján arra lehet következtetni, hogy az esetet szeretnék elhallgatni, vagyis, hogy ne kerüljön napvilágra a többi számos probléma sem az iskolában, amelyek miatt megtörtént a baleset.

A súlyosan megsérült kisfiú osztálytársainak szülei szerint többen is látták, amikor a kapu a kisfiúra dőlt. – Immár öt éve, hogy az iskola vezetősége nem végzi kellőképpen a munkáját. Ami most történt, csak a jéghegy csúcsa, az iskola vezetőségének a nemtörődömsége majdnem tragédiához vezetett. A vezetőség továbbra is az eset „saját verzióját” közli mindenkivel, melyben azonban nagyon sok a hiányosság. Az eset valójában az iskolában uralkodó állapotról ad „helyzetjelentést” – mondták a szülők a 021.rs hírportálnak.

Emlékeztetőül, a klisai Duško Radović Általános Iskolát öt éve építették fel az Európai Beruházási Bank (EBB) támogatásának köszönhetően.