2024. április 25., csütörtök

Rekordszámú résztvevő, gazdag program

Adorjánon lázasan készülnek a IX. Hurka- és Kolbászfesztiválra

Adorjánon már a hét eleje óta nagy a sürgés-forgás, a falu apraja-nagyja bekapcsolódott valamilyen formában a Kontakt Kft. által szervezett, szombaton megrendezésre kerülő IX. Hurka- és Kolbászfesztivál előkészületeibe. Szűkebb pátriánkban és a Kárpát-medencei fesztiválok sorában is a legtömegesebb, leglátogatottabb rendezvények sorába tartozik a rendkívül népszerű adorjáni fesztivál. A legízletesebb kolbász és hurka díjára több mint 130 benevezett csapat pályázik, ami rekordszámú részvételt jelent.

Az idén még több sült kolbászt osztanak majd, mint az előző években (Gergely Árpád felvétele)

Az idén még több sült kolbászt osztanak majd, mint az előző években (Gergely Árpád felvétele)

A tízezres tömeget megmozgató rendezvényt elindító Kontakt Kft. tulajdonosa, Borsos Csaba elmondta, hogy az idei fesztivál iránt a korábbi évekhez viszonyítva nagy érdeklődés nyilvánult meg Magyarországról, ahonnan húsz csapat nevezett be. Erdélyből szintén több versenycsapat jelentkezett, egyesek közülük már csütörtökön megérkeztek Adorjánra.

A kolbász- és hurkakészítő csapatoknak a nevezési díj (2500 dinár) ellenében a hurka elkészítéséhez hízódisznó-belsőség és fél-fél disznófej áll rendelkezésre, ezenkívül öt-öt kiló disznóhúst kapnak a csapatok a saját recept alapján bekevert kolbász betöltéséhez. A csapatok a sertéspestisveszélyre való tekintettel fokozottan ellenőrzött vágóhídi vágásból származó alapanyagokat kapnak.

Az elkészült „hüvelyes” finomságokat azután a nemzetközi szaktekintélyekből álló 11 tagú, nagy tapasztalatú bírálóbizottság kóstolja meg, és választja ki a legízletesebb kolbászokat és hurkákat. Az elmúlt nyolc fesztiválon Bene Sándor volt a szakmai zsűri elnöke, aki családi okok miatt az idei zsűrizést kénytelen volt lemondani, ezért a bírálóbizottság munkáját ezúttal a kispiaci Varbai András, a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség elnöke koordinálja.

A hurka- és kolbászkészítő versenyre 132 csapat nevezett be (Gergely Árpád felvétele)

A hurka- és kolbászkészítő versenyre 132 csapat nevezett be (Gergely Árpád felvétele)

A számos támogató cégnek köszönhetően a legízletesebb töltelékeket készítő csapatok a serlegek és oklevelek mellett értékes tárgyi nyereményekre számíthatnak. A IX. Hurka- és Kolbászfesztivál díjalapja meghaladja az ötezer eurót, a főnyeremény több mint ezer euró értékű mezőgazdasági termelőeszköz lesz, ezenkívül kerékpárokat, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szereket és más értékes ajándékokat osztanak ki a legeredményesebb csapatok között.

Az idei fesztiválon két koncert is lesz ismert magyarországi könnyűzenei sztárokkal, Keresztes Ildikóval és az Apostol együttessel, rajtuk kívül még egy sztárvendég, Győzike színesíti a fesztiváli kavalkádot.

A verseny izgalmai mellett a szombaton Adorjánra látogatókat színes árukínálatot felvonultató kirakodóvásár várja, a házi és kézműves termékek várhatóan teljesen megtöltik a Papp Pál utcát. A vásári forgatagban számos mezőgazdaságigép-forgalmazó is bemutatja legújabb termékkínálatát. A IX. Hurka- és Kolbászfesztivál szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre, amelyen senki sem marad éhen, mindenkinek jut a disznótoros finomságokból, hiszen több mint tízezer sült kolbászt és ezerötszáz sült hurkát osztanak szét a vendégek között.

A fesztivál helyszíne, a Kontakt Kft. telephelye közelében két parkoló, összesen három hektár füves, lucernás terület áll majd a látogatók rendelkezésére.