2024. április 26., péntek

Irodalom, tolmácsolás, finnugrisztika

25 éves a belgrádi Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék

– Sava Babić olyan szellemiséget képviselt, amivel képes volt megteremteni a Hamvas-kultuszt, majd Bányai János egy újabb szellemiséget hozott intézményünkbe, csakúgy mint Cindori-Šinković Mária. Mindannyian meghatározó egyéniségei voltak a belgrádi Filológiai Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének, emelte ki Čudić Marko, a belgrádi hungarológiai tanszék vezetője az intézmény fennállásának 25-dik évfordulója alkalmából megtartott ünnepi konferencián. Čudić kihangsúlyozta, megpróbálja majd mindhárom ember elképzeléseit tiszteletben tartva vezetni ezt az intézményt az elkövetkező időszakban is.

A hungarológiai tanszéket Sava Babić, irodalomtörténész és műfordító 1994-ben alapította azzal a céllal, hogy kinevelje a magyar nyelv és kultúra szerb anyanyelvű szakértőit. Az eltelt 25 év alatt a tanszék számos kiváló szakembert nevelt ki, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a szerb és a magyar kulturális kapcsolatok fejlődéséhez, hangzott el a konferencia megnyitóján, amelyen jelen volt Ljiljana Šijaković, Sava Babić özvegye is.

A konferenciát üdvözölte Ljiljana Marković, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar dékánja, valamint az összegyűlteket köszöntötte Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatónője, illetve felszólalt Szegner Orsolya, aki Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának képviseletében rámutatott, mennyire fontos a magyar kormány szára a magyar kultúra terjesztése és méltó képviselete a határon túl.

A tanszék nemzetközi konferenciával ünnepel, két napon keresztül a szűkebb régión (Szerbia, Horvátország, Szlovénia) kívül magyarországi, romániai, szlovákiai, ausztriai, sőt norvégiai és oroszországi egyetemek és kutatóhelyek jelentős irodalmárai és nyelvészei, kultúrtörténészei és műfordítói tartanak előadást. Čudić Marko lapunknak elmondta, hogy nem akartak tematikus konferenciát szervezni, hanem inkább kiváló szakembereket hívtak meg, hogy mutassák be az aktuális projektjeiket. Elmondta, a konferencia bár egy 25 éves periódusra mutat rá, máris a jövőbe tekintenek. Célkitűzéseik között szerepel a minél jobb magyar nyelvtudású szakemberek kinevelése, amiben most már két magyarországi vendégoktató segít majd, ugyanakkor arra is nagy hangsúlyt fektetnek majd, hogy növeljék a tanszék hallgatóinak a számát, illetve törekednek arra, hogy a tanszék ne csak irodalom-centrikus legyen, hanem a szinkrontolmácsolás és a finnugrisztika irányába is ki szeretnének mozdulni.