2024. április 27., szombat

Hangot a kisebbségnek

Média-összefogással az idegenforgalomért
(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

Tegnap délelőtt kezdődött a két napig tartó Kisebbségi és helyi média harmadik konferenciája. A Vajdasági Gazdasági Kamara épületében zajlott a kerekasztal-beszélgetés és információcsere, amelyen a tartományi sajtó képviselői mellett nemzetközi szakemberek is részt vettek. Az idei év gerinctémájának címe a Kisebbségi média szerepe az idegenforgalom fellendítésében.

– Fontos küldetéstudatunknak tartjuk a többségi nyilvánosság ráébresztését a kisebbségi nyelven megjelenő média jelentőségére és a benne rejlő lehetőségek felismerésére, amit az idegenforgalom szempontjából is többszörösen ki lehet használni – mondta el a megnyitón Nataša Heror, a Heror Media Pont igazgatója. A kisebbségi népcsoportok sokkal jobban ismerik a helyi részsajátosságokat, ők sokszor olyan kincseket ápolnak, amiről a többségi nemzet nem is tud, a külföldről érkezőknek pedig ez egzotikum. Megfelelő együttműködéssel a különálló kisebbségi média sokkal több helyre eljuttathatja a tartomány különlegességének hírét.

– Az együttműködési stratégiákat ki kell dolgozni, mert a széthúzás és a rossz koordináció sehová sem vezet – mondta Gwyn Nissen, a dániai Der Nordschleswiger német nyelvű lap főszerkesztője, a beszélgetés egyik vendége. Beszámolt a dán kisebbségi média sikeres közreműködéséről a többségivel, a jelenlegi újításokról a weboldalak, a telefonos applikációk terén, a robotújságírás előnyeiről, és mindezen változások követésének szükségességéről.

Az olvasók egyre igényesebbek a weboldalakon is. Szükséges az igények felmérése és teljesítése, elvégre mi vagyunk az olvasókért, és kötelességünk minőségi tartalmakat átadni – mutatott rá Frank Jung, a Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag GmbH & Co. KG német lap újságírója.

A kerekasztal-beszélgetés következtetéséről és az eredmények összegzéséről Wolberger Szilvia, az Újítások a médiában moderátora beszélt:

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

– Vajdaságban is egy túlélési módszert kell kidolgoznunk a média számára, és erről ezen a műhelymunkán kiváló pozitív példákat halhattunk Európa más részeiről. Megtudtuk, mennyire fontos teljesíteni és meghallgatni az olvasók igényeit, valamint a helyi érdekeltségeket számításba venni, hangot is adva nekik. Egy többnyelvű digitális platform létrehozása is szóba került, amelyen az újságíró könnyen közreműködhetne az olvasóval, a helyiek számára gyors, biztos és fontos információkat szolgáltatna, és lehetőséget biztosíthatna az érdekek találkozására. Minden kisebbség szót kell kapna, s ezáltalt nagyobb olvasottságot is biztosíthatnánk. Ez üzleti lehetőség is lehetne, és ha előfizetésekből élne, függetlenné tudna válni minden kereskedelmi és politikai nyomástól.

A idegenforgalomban újat is kell tudnunk mutatni, nem csak a külföldről átmásolt sémákat alkalmazni. A minőségi helyi bor- és ételkülönlegességeket megfelelő körülmények között kell átadni az idelátogatóknak, érezzék, hogy ők most Vajdaságban járnak – vallotta Milan Mumin, az idei újvidéki Októberi Díj birtokosa és a Love Hunters New Yorkban dolgozó énekese, akiről nemrégiben a tengerentúlon is kedvező kritikákat kapott film készült.

Ez is Vajdaság sajátos világának a reklámozása – utalt a fenti példára Slavko Matić, a Zbogom Brus Li énekese. A Zbogom Brus Li zenekar a multikulturalizmust zenével közvetítette, tamburával és a tartományban egyéb, honos hangszerekkel játszott punkrockot – mondta el a frontember.

A tanácskozás első napja közvetlen hangulatban zajlott. A beszélgetésekből minden média képviselője kivette a részét, és megoldásokat is körbejárták az egybegyűltek. A középiskolás résztvevők is bátran hozzászóltak a beszélgetésekhez, és elmondták véleményüket.