2024. május 8., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Véget ért a Nikolić-korszak

Százhúsz meccs után edzőváltás történt Fehérváron, visszatért az egykori sikeredző

Egy hete éppen azt fejtegettük ezeken a hasábokon, hogy a Fehérvár labdarúgócsapatának valahogy nem megy a játék a kistestvér Puskás Akadémiával szemben hazai pályán. Amióta elkészült az új Sóstói Stadion, nem sikerült legyőzni a felcsútiakat, akik február 2-án sima 3:0-ra győztek, április 27-én pedig 1:1-es döntetlent játszottak.

A sorozat folytatódott múlt szombaton, amikor a vendégek már a 3. percben vezetést szereztek, egy szögletet követően David Vanecek lőtt szép gólt, a 27. percben pedig egy ellentámadás végén Gyurcsó Ádám növelte a vendégek előnyét. A szünet után Kovácsik Ádám még elodázta a nagy vereség lehetőségét, amikor kivédte Josip Knežević tizenegyesét, a 71. percben aztán Gyurcsó ismét betalált, teljesen egyedül vezette kapura a labdát, és nem hibázott. Az 1:3-as végeredményt a 90. percben Juhász Roland szépítő fejes gólja állította be.

Marko Nikolić nagyon elégedetlen volt a látottakkal, azt mondta, ez volt a 120. meccse a csapat kispadján, de egyben ez volt a legrosszabb is. „Hibák sorozata vezetett az első gólhoz, utána pedig elveszítettük a fókuszt, a koncentrációt. Ez nem engedhető meg. Hátravan még három bajnoki és egy kupamérkőzés az évből, meccsről meccsre kell készülnünk, és mind a négyet meg kell majd nyernünk” – nyilatkozta a lefújást követően.

Akkor még nem tudhatta, hogy ezeken a meccseken már nem ő ül a kispadon, a klub ugyanis hétfő délelőtt közleményt tett közzé a hivatalos honlapján: „A MOL Fehérvár FC a mai napon szerződést bontott Marko Nikolić vezetőedzővel. Köszönjük a klubért végzett munkáját, további pályafutásához sok sikert kívánunk!”

Az új edző egy régi ismerős, Joan Carrillo lett, aki 2011 és 2014 között asszisztensként, 2014 és 2015 között vezetőedzőként dolgozott Fehérváron, és akkor bajnoki címet nyert a csapattal. A bemutatkozására szombaton Diósgyőrben kerülhet sor, ahol a fehérváriaknak nincs mindig sikerélményük: a legutóbbi hat, egymás elleni bajnoki közül mindössze kétszer sikerült győzniük, négyszer vereséget szenvedtek.

A Fradi nagyszerű mérkőzést játszott a Zalaegerszeggel, a 3:2-es sikert követően Szerhij Rebrov azt mondta, csalóka a tabella, mert hiába nyeretlen már hat bajnoki óta az újonc, sokkal jobb annál, mint amit a jelenlegi helyezése mutat.

Mindig nehéz a válogatottszünet után visszatérni, ilyenkor minden játékos más-más állapotban van. Támadásban jók voltunk vasárnap este is, hiszen három gólt szereztünk, védekezésben viszont van még mit fejlesztenünk” – nyilatkozta. A folytatásra vasárnap Kaposváron kerül sor, ahol (bármilyen meglepő is) a Fradi eddig mindössze egyszer tudott nyerni élvonalbeli bajnokin: még 1977. március 19-én Nyilasi Tibor és Pogány László góljaival.

Ha a szezon előtt valaki azt mondja, lesz olyan pillanat, amikor le kell írnunk, hogy a forduló rangadóját a Puskás Akadémia–Mezőkövesd csata jelenti, hitetlenkedtünk volna. Márpedig ez az igazság, a 23 ponttal 4. helyen álló felcsútiak a 27 pontos második helyezettet fogadják.

A hazaiak pályaválasztóként tavaly mindkét meccsüket megnyerték a borsodiak ellen (2:0, 1:0), akik egyetlen felcsúti sikerüket 2018. május 19-én aratták (1:2).

A 14. forduló programja

November 30., szombat: ZTE–Debrecen (15.45), Puskás Akadémia–Mezőkövesd (17 óra), Paks–Újpest (17 óra), Kisvárda–Honvéd (17 óra), Diósgyőr–Fehérvár (19.30). December 1., vasárnap: Kaposvár–Ferencvárosi (18 óra).