2024. március 29., péntek

Magyar diákotthon nyílt Eszéken

Orbán Viktor: Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a szlavóniai Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkovićtyal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) diákotthonát. A horvát állam által jelentős összeggel támogatott 48 férőhelyes kollégium valamivel több mint egy év alatt készült el, az alapkövét tavaly októberben tette le Kövér László magyar és Gordan Jandroković horvát parlamenti elnök.

A megnyitón Orbán Viktor kiemelte: 80–100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott.

„Irigyeltek bennünket, nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is” – emlékeztetett.

Orbán Viktor és Andrej Plenković Andócsi Jánossal (jobbról) és Jankovics Róberttel (balról), a HMDK elnökével átvágja a szalagot (Fotó: MTI)

Orbán Viktor és Andrej Plenković Andócsi Jánossal (jobbról) és Jankovics Róberttel (balról), a HMDK elnökével átvágja a szalagot (Fotó: MTI)

Kifejtette: ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él. Olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek, csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe – jelentette ki Orbán Viktor.

Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képes volt a két ország a történelem során, azt ne tudnák megismételni.

„Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk” – fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe – amit Magyarország támogat –, az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is. Közölte: mindez lehetséges, és ha Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még tíz évig, és Magyarországnak is marad a nemzeti kormánya még tíz évig, akkor a térségben egész más világ lesz.

Orbán Viktor köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, valamint a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen. Megköszönte továbbá horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet.

„Ezt nagyon köszönik a magyarok” – tette hozzá.

A diákotthon felépítését a horvát állam 10 millió kunával (ami 1 millió 350 ezer euró) támogatta.

„Horvátország és Magyarország baráti és szomszédos ország, a két ország kapcsolatában pedig fontos szerepet játszanak a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok –  mondta Andrej Plenković horvát kormányfő csütörtökön Eszéken, a kollégium átadásán.

A horvát kormányfő emlékeztetett, hogy Horvátországban a népszámlálási adatok szerint valamivel több mint 14 ezer magyar él, míg Magyarországon csaknem 26 ezer horvát. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem hivatalos becslések szerint mindkét országban nagyobb létszámú a nemzeti közösség.

Andócsi János, a HMOMK igazgatója beszédében elmondta: a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a múlt század kilencvenes éveiben álmodta meg magyarok számára azt a komplex, minden oktatási szintet magába foglaló intézményt, amely egy diákotthont is magába foglal.

Szavai szerint az elkészült diákotthon, amely a horvátországi magyarság jövendő értelmiségét hivatott fölnevelni, kielégíti a modern kor minden kívánalmát. „Egy újabb tartópillére a magyarságunknak” – mondta, majd hozzátette: óvoda, általános iskola, középiskola és diákotthon egy intézményen belül egyedinek számít Horvátországban.