2024. március 19., kedd

Száznegyven tagú Gyermekfilharmónia érkezik Vajdaságba

A temerini Juventus kórus személyi és baráti kapcsolatainak köszönhetően karácsony előtt Vajdaságba érkezik a világhírű 140 tagú szentegyházi (Erdély) Gyermekfilharmónia, és három városban: Temerinben (19-én), Nagykikindán (20-án) és Doroszlón (21-én) mutatkoznak be.

A Fili, ahogy magukat hívják, 140 általános iskolás és középiskolás gyerekből, 100 székelyruhás énekesből és egy 40 fős fúvós-vonós zenekarból áll. A filharmóniát Haáz Sándor marosvásárhelyi származású, Szentegyházán tanító zenetanár alapította még 1982-ben. Azóta számos országban megfordultak már, jártak többek között Kanadában, Észak-, Nyugat-Európában több ízben, illetve a Kárpát-medence minden sarkában. Évente két nagyobb koncert-körutuk van, a nyári és az adventi, amikor külföldi, főleg anyaországbeli hangversenykörútra utaznak. Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagy városaiban, mostanra már több mint 1000 fellépést tartanak számon. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is tekintélyes hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.

A Fili repertoárja rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Elsődleges feladatuk a hagyományőrzés. Emellett olyan nem titkolt céljuk is van, hogy a muzsikaszó, az éneklés, a népdalok erejét felhasználva közösséget próbáljanak teremteni. Ezzel természetesen mód nyílik arra, hogy egy kicsit a magyarságot, a magyar kultúrát is óvják a Hargita lábánál.

Szentegyháza (románul Vlăhița) a Székelyudvarhely Csíkszereda között félúton Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, (860 méter magasan) lakosainak 95 százaléka székely–magyar.