2024. április 27., szombat

Hidakat javítanak Zomborban

Megkezdték a Bezdán–Verbász-csatornán átívelő híd fölújítását a zombori Gradina településnél. Az építmény már nem felel meg a biztonsági követelményeknek, ezért a vasszerkezetről eltávolítják a fapallót, és helyébe bordás vaslemezeket erősítenek a konstrukcióhoz.

A fapalló elkorhadása miatt a város közlekedésügyi felügyelősége még 2016 augusztusának derekán megtiltotta a híd használatát. A csatornán átívelő vasúti hidat, amelyen a Zombor–Hódság járat közlekedett, még a múlt század hetvenes éveiben átalakították a közúti forgalom számára. A gradinai híd javítását követően, amit zombori cég végez és a kivitelezést is zombori közvállalat ellenőrzi, ez a létesítmény is a közúti közlekedést szolgálja majd.

A monostorszegi fahíd már egy évtizede hasznavehetetlen, pedig a Duna–Tisza–Duna-csatorna túlpartján hétvégi házak százai állnak, ott az erdőgazdaság, a horgászhelyek, a méhészetek. Akinek dolga akadt a túlparton, az a napközben járó komp segítségével kelhetett át.

A hasznavehetetlen hidat az idén tavasszal elbontották, helyét mindössze a mederből kiálló cölöpök jelzik. A komp csak napközben, és csak megfelelő vízállás mellett jár. A hidat már régen meg lehetett volna újítani, de időközben kiderült, hogy a korábban készített tervben rosszul kalkuláltak a biztonsági elemekkel, így új medervizsgálatra és az eredmények alapján új kivitelezési tervre volt szükség. Miután ezzel elkészültek, kiderült, hogy az anyagszükségletet is tévesen becsülték föl.

Mostanára sikerült megállapodnia a munka megrendelőjének és kivitelezőjének, de az új híd jövő nyárig biztosan nem készül el.