2024. április 26., péntek

Az SZHP magánosítaná a fegyveripart?

A párt főbizottsági tagja áll az ukrajnai export mögött – állítja Tepić

Nincs igaza Aleksandar Vučić államfőnek abban, hogy a Krušik fegyvergyárból kiszállított fegyverek exportja mögött éppen a közvéleményt értesítő Aleksandar Obradović anyja áll, jelentette ki mai nyilatkozatában Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának képviselője, aki korábban is információkat közölt és megvádolta az államvezetőséget a kétes fegyverexportok végrehajtásában történő szerepvállalással. Mint mondta, a szóban forgó aknaszállítmány Ukrajnában landolt, s az üzlet lebonyolításában Milorad Pušinak, a Szerb Haladó Párt főbizottsági tagjának volt kulcsszerepe. Marinika Tepić közölte, minden fegyverüzletben a Szerb Haladó Párt vezetősége, Aleksandar Vučić államfő közeli munkatársainak köre játszik fontos szerepet. Pušica és Slobodan Tešić a legközvetlenebb módon érintettek.

Felmutatott egy iratot is, mely, mint mondta, egyértelműen bizonyítja az állításait, Pušica szerepvállalását, továbbá azt, hogy az export lebonyolításában a Natan lengyel vállalat, illetve Tehnoremont néven bejegyzett szerbiai képviselője csak a továbbítást végezték. Elutasította Vučić azon vádjait is, melyek szerint a hazai ellenzék tönkre akarja tenni az ország fegyveriparát, s arra szólította fel az államfőt, inkább azt magyarázza el, hogyan került az ukrajnai üzlet lebonyolítói közé az SZHP főbizottsági tagja. Hozzátette: senkinek sincs ellenére a hazai fegyveripar fejlődése, itt azonban hivatali visszaélés, továbbá legalább öt korrupciós bűntény esetével állunk szemben.

– Az ellenzék nem szeretné tönkretenni a hazai fegyvergyártást, csak meg szeretné azt védeni Vučićtól és körétől, főleg attól, hogy a Jugoimport tönkretételével mindezeket a gyárakat Vučićék privatizálják – fogalmazott Tepić.

Arról is beszámolt: tudomása van róla, hogy a kormány létre akar hozni egy csoportot, melynek a Szerb Védelmi Ipar nevet adnák, ez irányítaná a fegyvercégeket az államfővel a csoport élén. Az erről szóló dokumentumot is elhozta, s kijelentette, nagy az ellenállás az elképzelés ellen a hadseregen belül. Az SZHP „brókerei” viszont már készen állnak – figyelmeztetett.