Igazgatóságból ügynökség

Az európai uniós csatlakozási folyamatban az Agrárkifizetések Igazgatóságát is át kell alakítani – A fiatal termelők az év végéig pályázhatnak állami támogatásra

(Beta)

2019. november 26., 08:27 >> 2019. november 26., 09:27

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

A 11-es EU-s tárgyalási fejezetre vonatkozó cselekvési tervvel összhangban azon dolgozunk, hogy

az Agrárkifizetések Igazgatóságát kifizetési ügynökséggé alakítsuk át – közölte Biljana Petrović, a szakosított intézmény igazgatója.

– A műszakilag és szakkáder tekintetében jól ellátott kifizetési ügynökségre e rendkívül fontos tárgyalási fejezet lezárása érdekében, valamint az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (ez az uniós mezőgazdasági támogatási rendszer elnevezése) alkalmazása végett van szükségünk. A mezőgazdasági kifizetési ügynökség nagyobb függetlenséget élvezne és hatékonyabb lenne, mint az Agrárkifizetések Igazgatósága, továbbá a terepen is érezhetőbb lenne a jelenléte, mivel a tervek szerint az ország több városában regionális irodákat hozunk létre – nyilatkozta Petrović az Agrofin mezőgazdasági portálnak. Közölte, hogy az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési programja keretében az IPARD-alapok eszközeinek felhasználására eddig öt pályázatot tettek közzé és bonyolítottak le, ezekre 736-an jelentkeztek, közülük 118 pályázónak már ki is fizették a támogatást. Pillanatnyilag két nyilvános felhívásra lehet jelentkezni, ezekkel az agrárgazdaságok vagyonának gyarapítása a cél. Az érdeklődés a várakozások szerint alakul, a legtöbben – eddig 180-an – új traktor vásárlásához igényeltek támogatást az uniós előcsatlakozási alapokból, jelentkezni még mindig lehet.

A szerbiai kisgazdaságok az európai alapokból származó támogatásokon kívül a nemzeti költségvetésből is számíthatnak szubvenciókra, állami segítséggel traktort is vásárolhatnak, az erre vonatkozó szabályzat összeállítása most van folyamatban.

– Annyi már bizonyos, hogy maximum 60 kilowatt erősségű traktorokra lehet majd állami támogatást igényelni, és azok pályázhatnak, akik a birtokukban levő földterület nagysága vagy a gazdaságban tartott állatok egyedszáma szerint nem tesznek eleget az IPARD-rendszer feltételeinek.

Ha például valaki málnatermesztéssel foglalkozik, de ültetvényének területe két hektárnál kisebb, csak a nemzeti programból kaphat segítséget traktorvásárláshoz – magyarázta Petrović. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egészen december 31-éig lehet jelentkezni a fiatal termelők támogatására kiírt pályázatra. Október 17-e óta már 500-an pályáztak, a szaktárca további nagy érdeklődésre számít, annál is inkább, mivel az idén a feltételek kedvezőbbek, mint korábban: támogatásra jogosultak mindazok a fiatalok, akik 2018. január 1-je után alapították gazdaságukat.

Az Agrárkifizetések Igazgatósága egyébként az idén nagy figyelmet fordított a kifizetési rendszer digitalizálására, egy kísérleti projektumot is lebonyolított, melynek tárgya a méhészeti szubvenciókra vonatkozó kérelmek elektronikus úton való benyújtása volt, valamint kifejlesztettek egy szoftvert, melynek segítségével elektronikusan dolgozzák fel az IPARD-támogatásokra benyújtott kérelmeket.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége