2024. április 27., szombat

Akinek a tolla a kardja, és jól forgatja

Szakács Árpád kapta a Lovas István-sajtódíjat

Első alkalommal osztották ki a jobboldali magyar újságírás tavaly elhunyt nagy alakjáról elnevezett újságírói kitüntetést, a Lovas István-sajtódíjat. A díjazott a partiumi Köröstárkány szülöttje, Szakács Árpád, akit a Magyar Időkben 2018-ban megjelent Kinek a kulturális diktatúrája című cikksorozatáról ismerhetett meg a jobboldali magyar olvasótábor, és – a nevét egészen biztosan! – a baloldali és a liberális értékeket valló olvasók és nézők, hiszen ez az óriási vihart kavart, felélesztett kultúrharcként emlegetett cikksorozat szokatlanul nagy publicitást kapott az ellenzéki médiatermékekben is, úgy a nyomtatott sajtóban, mint az elektronikusban.

Azután – vélhetően felsőbb utasításra, erről a Kötcsén legutóbb ott levők bizonyára többet tudhatnak – a „virágba borulni sem érkezett” kultúrharc egyik napról a másikra véget ért, a jobboldali média elfordult a témától, a nagy síri csönd következett, a Magyar Idők helyét – vitathatatlan jogossággal – visszavette a Magyar Nemzet, Szakács Árpádról pedig, legalábbis itt a messzi déli végeken, egészen e hét csütörtök estéjéig semmit sem lehetett hallani.

A Demokrata tudósításából kiderül, hogy a csütörtök esti díjátadóra zsúfolásig megtelt a budapesti Szent Margit Gimnázium díszterme, a méltatásokból pedig egyértelműen kiviláglik, hogy Szakács Árpád a fent nevezett cikksorozatáért érdemelte ki – mint mondták, egy másodperc alatt meghozott egyértelmű döntéssel – a díjat.

A kitüntetettet Szentesi Zöldi László, a Demokrata főmunkatársa méltatta, aki a lap tudósítása szerint Szakács Árpádot a magyarság élő lelkiismeretének nevezte „feltéve a kérdést, hogy nemzeti kormány idején miért osztanak szét százmilliókat a magyarság ellenségeinek, és miért nincs kultúrpolitikai fordulat, noha aki a lelket uralja, azé az ország”.

– Ha nem járunk a nép közé, ha elszakadunk a napi valóságtól, és rendszerszinten is eltávolodunk a közízléstől, akkor a magyar kultúra finanszírozása is kisiklik, akkor minden politikai és gazdasági sikerünk az enyészeté lehet, mert nem tudjuk megvívni a jövő harcait. Meg kell gyógyítani a nemzet lelkét – idézte Szentesi Zöldi Lászlót a Demokrata cikke.

A díjat megköszönő Szakács Árpád gondolatai is ehhez a kritikus hangú felvezetéshez csatlakoztak, Orbán Viktor kormányfőt is megszólítva arról beszélt, a XX. század elején a korabeli konzervatív elit hagyta a szabadkőműves liberális és bolsevik erőket megszállni a kultúrát, mert nem hitték el, hogy ezek ugyanazok, akik 1789 után vérfürdőt rendeztek Franciaországban. A Lovas István-sajtódíj kitüntetettje szerint minden egyes világfelfordulást, háborút, pusztítást a kultúrán keresztül készítenek elő.

– Az igazi erő, a világlátás és az életérzés monopóliuma a kultúrán keresztül válik valósággá, áthelyezi a küzdelmet a szellemi térbe, hogy majd innen szólítsa meg a lelkeket, az érzelmeket, a tudatot. Ezért ragaszkodnak a balliberálisok a kultúrához – mondta a díjazott az Origo tudósítása szerint aláhúzva, hogy érzelmekkel csak érzelmeket, erővel csak erőt lehet szembeállítani.

Szakács Árpád a jelenlegi lehangoló állapotokkal kapcsolatban is éles kritikát fogalmazott meg, amit a Demokrata idézett:

 – A bolsevizmus visszatérni készül, itt áll a kapuban, a magyar jobboldal pedig kulturális izomsorvadásban szenved.

Az október elején megalakult Lovas István Társaság hozta létre a Lovas István-sajtódíjat, amelyhez a társaság egyik alapítója, Lóránt Károly publicista öt esztendőn keresztül évente százezer, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője pedig egymillió forintot ajánlott fel. Az est folyamán a Drábik János Alapítvány ezt az összeget további százezer forinttal egészítette ki.