2024. április 27., szombat

A kínai kultúráról minél többet

A Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézetének vezetője a zentai középiskolák igazgatóival egyeztetett

Tegnap délelőtt Zentán a városházán a helyi középiskolák igazgatói munkamegbeszélést folytattak az Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatójával, Csen Huival és az intézet munkatársaival.

A Konfuciusz Intézet vezetőjével egyeztettek Zentán (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A Konfuciusz Intézet vezetőjével egyeztettek Zentán (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A kínai nyelvtanulást ösztönző és a kínai kultúrát népszerűsítő intézet képviselőit a városházán Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja fogadta, és a találkozón jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is.

A megbeszélésen a Zentai Gimnázium, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, az Egészségügyi Középiskola és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium igazgatóival arról tárgyaltak, hogy a zentai középiskolák hogyan tudnának a Konfuciusz Intézettel olyan együttműködést kialakítani, amely a zentai önkormányzat területén a kínai nyelv és kultúra megismerésére irányulna.

Nyilas Mihály elmondta, hogy a Konfuciusz Intézet öt éve működik eredményesen az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának épületében, és a tevékenységük legfontosabb része az oktatáshoz kötődik.

– Csen Hui úr három éve irányítja az intézetet, és azóta kifejezetten eredményesen működnek. Ez alatt az idő alatt 18 intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, főleg oktatási intézményekkel, köztük óvodákkal, általános iskolákkal, középiskolákkal és egyetemekkel, és ennek köszönhetően mintegy ezer diák tanul kínaiul a Vajdaságban. Erre főleg Újvidéken van lehetőség, de már Szabadkán a közgazdasági karral is együttműködnek, a karlócai nyelvi gimnáziumban pedig külön szak indult, amely a kínai nyelvhez kötődik, tehát az intézet hidat épít a kultúrák között. A két ország is igen eredményes együttműködést folytat, és fontos lenne, hogy minél több oktatási intézmény is bekapcsolódjon ebbe. Meglátásom szerint a zentai középiskolákkal komoly együttműködés van kialakulóban, amely remélhetőleg megállapodás megkötéséhez vezet. Ennek eredményeképpen a Zentán tanuló diákok lehetőséget kaphatnak arra, hogy megismerjék Kínát, a kínai kultúrát és a kínai nyelvet. Ami a világkereskedelmet illeti, Kína megkerülhetetlen, vagyis a zentai önkormányzat és a zentai középiskolák jól döntenek, ha ezt az együttműködést elkezdik. A tartományi kormány és azon belül a titkárságunk kapcsolata kitűnő a Konfuciusz Intézettel, ez is segítség lehet abban, hogy a projekt megfelelő módon induljon, és már talán jövő szeptembertől új tartalommal bővüljön a zentai középiskolai oktatás és egyáltalán az oktatás itt Zentán – emelte ki Nyilas Mihály.

Csen Hui elmondta, nagy örömmel jött Zentára, és az a céljuk, hogy a zentai fiatalok is minél nagyobb számban megismerjék Kínát, a kínai kultúrát és nyelvet.

– Jó együttműködést szeretnénk kialakítani Zentával és az itteni oktatási intézményekkel, hogy minél több itteni fiatal megismerje a nyelvünket, és minél többen eljussanak Kínába tanulni. Szerbia és Kína baráti kapcsolatokat ápol, és jó lenne, ha ennek hozadékait a fiatalok helyi szinten is megtapasztalnák – fogalmazott Csen Hui.

A találkozó folytatásában a résztvevők a Zentai Gimnáziumba látogattak, hogy az intézet munkatársai megismerkedjenek a felújított épülettel és az ott folyó munkával.