2024. április 27., szombat

Óvatosan a Makszim Gorkij utcában és környékén!

Július közepe óta zajlanak a szabadkai Makszim Gorkij utca átalakítási munkálatai. Mindez természetesen folyamatos forgalomkorlátozásokat, illetve megnehezített közlekedési körülményeket von maga után, és a munkálatok előrehaladtával minden újabb szakasz megkezdése alkalmával újabbnál újabb kihívásokkal szembesülhetnek a közlekedésben résztvevők.

Jelzőlámpa hiányában nehéz az átkelés a zebrán (Fotó: Gergely Árpád)

Jelzőlámpa hiányában nehéz az átkelés a zebrán (Fotó: Gergely Árpád)

A munkálatok az elmúlt napokban a Makszim Gorkij és a Strossmayer utca sarkán folytak, aminek következtében utóbbi utcából csak a Matko Vuković utca felé, illetve felől közlekedhetnek a járművek. Ugyanezen a sarkon nem működnek a jelzőlámpák sem, így a Nagypostánál lévő zebrán való átkelés tartogathat kellemetlen meglepetéseket a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak. A helyzet a Makszim Gorkij és a Radić fivérek utca sarkánál sem jobb, ugyanis az autósforgalom az előbbi utca ezen szakaszán mára ismét négy sávon zajlik, viszont a korábban eltávolított szemaforokat egyelőre nem állították vissza, így csak az autósokon múlik, hogy hajlandóak-e átengedni a gyalogosokat, valamint hogy hogyan viszonyulnak a Radić fivérek utcából érkező autósokhoz.

Ettől eltekintve a munkálatok ez utóbbi szakaszon szemmel láthatóan a végük felé közelednek, habár a magasan kiemelkedő csatornafedők arra engednek következtetni, hogy nem a végleges aszfaltréteget látjuk.

Az autósokon múlik, hogy hajlandóak-e átengedni a gyalogosokat (Fotó: Gergely Árpád)

Az autósokon múlik, hogy hajlandóak-e átengedni a gyalogosokat (Fotó: Gergely Árpád)

Mint ismeretes, a munkálatokra az igencsak forgalmas úton való közlekedés zavartalanná tétele miatt került sor, ugyanis a balra forduló járművek időnként fennakadásokat okoztak, és mindezt egy új sáv kialakításával igyekeznek orvosolni az illetékesek. Az út átalakítása mellett a közlekedésbiztonság javítása érdekében a tervek szerint egy térfigyelő rendszert is kialakítanak a területen.

Mint említettük, a munkálatok július közepén kezdődtek el, és a hivatalos értesítés szerint december 25-ére érnek véget, vagyis a karácsonyi ünnepi csúcsforgalomban várhatóan zavartalanul folyhat a közlekedés ezen az útszakaszon. Addig viszont mindenkinek, autósnak, gyalogosnak, kerékpárosnak egyaránt ajánlott a fokozott figyelem és óvatosság.