2024. április 26., péntek
EB-SELEJTEZŐK

Nem volt esély Cardiffban

Wales jutott ki a horvátok mögött – Rossi: Képességbeli hiányosságok vannak

Wales teljesen megérdemelten győzött, megmutatták a minőségbeli különbségeket. A fiúk megpróbáltak harcolni, de ezen a szinten ez nem elég” – foglalta össze gondolatait Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, miután a csapat 2:0-s vereséget szenvedett Walesben az E jelű Eb-selejtezős csoport utolsó fordulójában, és nem jutott ki a jövő évi kontinenstornára. Magyarország először a 15. percben kapitulált a végig veszélyesebben játszó walesiek előtt, amikor a házigazda szupersztárja, Gareth Bale a jobb szélen hatalmas üres területre berobogva tökéletes labdát kanyarított a senki által nem fogott Aaron Ramsey fejére, aki közvetlen közelről nem hibázott. A magyarok hébe-hóba tudtak helyzetig jutni, az egyetlen komoly esély a 35. percben adódott, amikor Szoboszlai Dominik, majd Sallai Roland lőhetett közelről, ám Hennessy megvédte portáját. A sokkal több lendülettel támadó Walesnek két perc sem kellett a szünet után, hogy eldöntse a találkozót, egy bal oldali szöglet után a labda az ötösön teljesen üresen álló Ramsey-hoz került, Gulácsinak esélye sem volt.

Gulácsin múlott a legkevesebb… (Fotó: MTI)

Gulácsin múlott a legkevesebb… (Fotó: MTI)

Több játékosunk alulmúlta önmagát. A támadósorban is voltak hibák, de a védők az első és a második gól előtt is követtek el nagy hibákat. Az első félidőben jobban játszottunk, megvolt a lehetőségünk, hogy gólt szerezzünk, de nem sikerült. A vége egyoldalú meccs lett – magyarázta Rossi. – Mindenkinek be kell látnia, hogy jelen pillanatban képességbeli hiányosságaink vannak, ezt egyértelműen ki kell jelenteni, és mindenkinek ez alapján kell megítélnie a válogatott teljesítményét. De ha folytatjuk a közös munkát, képesek leszünk fejlődni, és felvenni a harcot a hasonló játékosokból álló csapatokkal. Nagyon fontos, hogy ehhez fejlődnünk kell” – fogalmazott keményen az olasz mester, azt is hozzátéve, tiszteli az MLSZ bizalmát, de ha valaki úgy gondolja, nélküle jobb teljesítményre képes a csapat, azonnal lemond. „Nálam ez nem pénzkérdés. Engem csak az érdekel, hogy a magyar válogatott sikeres legyen” – mondta.

Az E csoportban Horvátország mögött Wales végzett, a harmadik az Azerbajdzsánt 2:0-ra verő Szlovákia lett. Magyarország utolsó esélye az Eb-szereplés kiharcolására a márciusi Nemzetek Ligája-pótselejtező lesz.

Az I csoportban Belgium az olaszok után a második hibátlan gárda lett a kvalifikációban, De Bruyne-ék hat gólt rámoltak be Ciprusnak, miután a 14. percben hátrányba kerültek. A C csoportban a végére rendeződtek az erőviszonyok, Németország az északíreket (6:1), Hollandia az észteket (5:0) ütötte ki, a két nemzet végül toronymagasan végzett az élen.

Az Eb-selejtezők gólkirálya Harry Kane lett 12 találattal, az izraeli Eran Zahavi és Cristiano Ronaldo 11-11 góllal fejezte be a sorozatot.

Akik már kijutottak

A kedden lezárult Európa-bajnoki selejtezőkön keresztül az alábbi 20 ország biztosította részvételét a jövő évi kontinenstornán (a legfrissebb FIFA-ranglistán alapuló sorrendben): Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Horvátország, Spanyolország, Hollandia, Svájc, Dánia, Olaszország, Németország, Svédország, Lengyelország, Ukrajna, Wales, Ausztria, Törökország, Oroszország, Csehország, Finnország.

Utolsó lehetőség márciusban

Az Európa-bajnokságra már kijutott 20 csapaton kívül az utolsó 4 Eb-szereplő csapatra a Nemzetek Ligája márciusi pótselejtezőjén derül fény. A pótselejtezőn 16, még nem kijutott csapat vehet részt, a 2018–19-es Nemzetek Ligája összesített rangsorolása alapján. A 16 csapat négy ágra kerül, mindegyik ágra négy csapat. Egyenes kieséses rendszerben két elődöntőt és egy döntőt játszanak. Mindegyik ágról egy csapat jut ki az Eb-re.

A pótselejtezős kvóták elosztási szabályai értelmében elsődlegesen a liga csoportgyőztesei kapnak kvótát, természetesen azok, akik az Eb-selejtezőn nem szereztek indulási jogot. Ha egy ligában a 4 csoportgyőztes mindegyike vagy valamelyike már szerzett Eb-indulási jogot, a kérdéses pótselejtezős ágra az adott liga erősorrendje alapján, majd egy alacsonyabb ligából pótolják a kvótás csapatokat, azzal, hogy egy-egy liga erősebb csapatai (elsődlegesen a csoportgyőztesek) saját pótselejtezős águkon maradnak, nem kerülhetnek magasabb szintre.

Ennek értelmében a D liga négy csoportgyőztese, Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország alkotja a D pótselejtezős ágat. A C liga pótselejtezős ágán három csoportgyőztes, Skócia, Norvégia és Szerbia mellett Bulgária, Izrael, Magyarország és Románia van játékban. Ez utóbbi négy csapatból egyet sorsolnak a C pótselejtezős ágra, a másik három pedig feljebb kerül az A pótselejtezős ágra, Izland mellé. Az A ligából ugyanis egyedül Izland nem jutott még ki az Eb-re. A B ligából pedig épp 4 csapat, a csoportgyőztes Bosznia-Hercegovina, valamint Szlovákia, Írország és Észak-Írország nem jutott ki az Eb-re a selejtezőn, így ez a négy csapat alkotja a B pótselejtezős ágat.

A már meglévő pótselejtezős ágakon ismertek az elődöntők, az egyetlen meccset az előkelőbben rangsorolt otthonában játsszák, ám az ág döntőjének helyszíne már sorsoláson dől el. A B és D ágon ismertek a párosítások. A C ágon Szerbia biztosan Norvégiába utazik elődöntőzni, Skócia ellenfelét pedig a bolgár–izraeli–magyar–román négyesből sorsolják. A kvartettből a három kevésbé szerencsés az A pótselejtezős ágra kerül, ahol Izland is lehetséges ellenfél.

A hiányzó pótselejtezős ágak sorsolását holnap tartják az UEFA nyoni központjában.

A pótselejtezős elődöntős párosítások, A ág: Izland–?, ?–?. B ág: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország, Szlovákia–Írország. C ág: Norvégia–Szerbia, Skócia–?. D ág: Grúzia–Fehéroroszország, Észak-Macedónia–Koszovó.