2024. április 27., szombat

Két koncert a Desirén

Funktasztikus és Marčelo is fellép a KDSZ nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválján

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station rendezvénysorozatán évről évre zenés produkciókra és koncertekre is sor kerül. Egyik évben Ivo Dimchev adott koncertet, azután Damir Avdić, tavaly pedig a Laibach. Idén két koncert is lesz, méghozzá ugyanaznap, egymás után.

November 29-én, pénteken 21.30-tól Funktasztikus lép fel. Csató Adorján, avagy Funktasztikus MC, rapper, a magyar hiphop egyik legmeghatározóbb alakja. A pályafutását a kilencvenes évek elején kezdte, a magyar rap egyik úttörőjeként 2001-ben megnyerte az első pénzdíjas freestyle-versenyt, majd a Kamikaze formációval a megjelent két album mellett, több betétdalt is készített Gauder Áron Nyócker c. animációs filmjéhez. Dalaiban hátrányos helyzetben élő borsodi fiatalokat is bemutat, akik tiszta szívvel művelik a műfajt, és máshogy nem kapnának megjelenési lehetőséget. A szólóban elkészített albumai az underground rap mérföldkőivé váltak. Komoly témákat, társadalmi problémákat dolgoz fel, és gyakran él az irónia eszközével is.

Ugyancsak 29-én, 23 órától fellép a Marčelo i Napetaši formáció. Marko Šelić Marčelóról azt tartják, hogy ő az író, akivel megtörtént a zene. Ez úgy történt, hogy egy napon megpróbált történetek helyett verset írni, méghozzá ritmusra. Azóta megjelent öt stúdióalbuma, négy regénye, mintegy száz újságcikke, és napvilágot látott válogatott írásainak gyűjteménye is. Részt vett a REX, az Erőszakmentes Központ, a Háborús Trauma Központ és az ASTRA civil szervezet akcióiban; az ex-Yu térség népei körében érvényesülő tolerancia témájával foglalkozik a Perspektiva című tévéműsor is, melynek ő az egyik narrátora és moderátora. Az utóbbi években színházi megbízásokat is kapott, és már több mint egy évtizede dolgozik a Veseli četvrtak kiadóháznak a Dylan Dog olasz képregény összes hazai kiadásának szerkesztőjeként. Marčelo állandó partnerei (Nevena Glibetić énekesnő és Rade Sklopić zeneszerző-DJ) mellett ezúttal Aleksandar Jovanović Šljuka (billentyűs hangszerek), Max Kochetov (szaxofon), Aleksandar Cvetković Drama (dob), Marko Fabry (basszus) és Filip Krumes (hegedű) alkotják majd az együttest.