2024. április 27., szombat

Kémek reneszánsza

A szakértők szerint Szerbiában úgynevezett aláásó kémtevékenység jellemző

Ma kora este kezdődött meg a Nemzetbiztonsági Tanács ülése, amelyen Aleksandar Vučić államfő a bejelentések értelmében egyebek mellett a hírszerző és a kémelhárító szolgálatok vezetőivel, továbbá a Szerb Katonaság vezérkari főnökével, valamint a tanács egyéb tagjaival egyeztetett a szerdán kirobbant kémbotrányról. A nap folyamán folytatódtak a találgatások: ki lehet a szerbiai ügynök, aki pénzt fogadott el az orosz ügynöktől? Mit adott cserébe a pénzért? Ki volt a harmadik személy, aki felvételezte a sötétség leple alatt megszervezett találkozót? Ki helyezett kamerát a szerb ügynök gépkocsijába?

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) szerdán erősítette meg annak a videofelvételnek a hitelességét, amely megörökíti a pillanatot, amikor Georgij Kleban orosz titkos ügynök egy szerb, egyelőre ismeretlen kilétű, titkos ügynöknek pénzt ad át. A férfiak két évvel ezelőtt Zimonyban, egy parkolóban találkoztak, a naplementét követően kicserélték az egymásnál lévő műanyag-, illetve papírtáskákat. A találkozót végig felvételezte egy ismeretlen személy, sőt, a szerb ügynök gépkocsijában is volt kamera, így derült ki, hogy az orosz ügynöktől kapott táskában található borítékban pénz volt.

Relja Željski, a BIA elemző részlegének igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy Georgij Kleban már nem tartózkodik Szerbia területén. Azt szintén közölte, hogy a BIA és más hírszerző szolgálatok azonosították a felvételen látható szerbiai ügynököt, kilétét azonban a nyomozásra hivatkozva továbbra sem volt hajlandó felfedni.

Ljuban Karan, a valamikori Kémelhárító Szolgálat (KOS) – 1946 és 1992 között működött a JNA szerkezeti egységeként – nyugalmazott alezredese a Prva Tv-nek nyilatkozva megállapította: semmi kétség nem fér ahhoz, hogy kémkedés történt. Az is egyértelmű, hogy a felvételeken látható, a szerbiai szolgálatok valamelyikének a magas rangú beosztottjaként azonosított férfi értesüléseket adott el az orosznak. A szakértő számára a történet egyik legizgalmasabb kérdése az, hogy ki felvételezte a találkozót. Ez a kérdés főleg most indokolt, amikor egyesek nyilvánosságra hozták a felvételt, tette hozzá Ljuban Karan, mondván: „Azért tették közszemlére a felvételt, hogy kárt okozzanak Szerbia és Oroszország kapcsolataiban.”

Ljuban Karan egyetért azokkal a meglátásokkal, hogy a felvételt feltehetőleg az „amerikaiak” hozták nyilvánosságra, méghozzá két okból kifolyólag: „A NATO és az egyéb nyugati erők hírszerzői Oroszországnál sokkal aktívabbak a térségben, továbbá Washington kitart azon véleménye mellett, hogy Oroszország káros hatást gyakorol a balkáni térségre.” A szakértő ezt követően arról beszélt, hogy a felvétel igazi „mestermunka”.

– A találkozó résztvevőit több szögből is felvételezte. Valószínűleg már sokkal korábban követni kezdte a két férfit és pontosan megismerkedett szokásaikkal. Tekintettel a Balkánon uralkodó káoszra, egyszerűbb lenne megmondani, hogy mely ország kémjei nem aktívak a térségben, mintsem megnevezni azokat, akik értesüléseket gyűjtenek. Ebből kifolyólag nem egyszerű fényt deríteni a felvételező kilétére, vagy hovatartozására. Szerbiában nem a világ minden pontján sajátos hagyományos kémtevékenység jellemző, hanem az úgynevezett aláásó kémkedés. Utóbbinak elsősorban a bizonyos országok közötti kapcsolatok megrontása a célja – taglalta Ljuban Karan, aki korábban könyvet is megjelentetett a katonai kémelhárító karrierje során szerzett élményeiről és tapasztalatairól.

Azzal kapcsolatban, hogy ki hozta napvilágra a felvételt, a Blic napilapnak vannak állítólagos értesülései. A lap tudni véli, hogy az USA áll az ügy hátterében. Állítólag korábban nem kevesebb, mint ötvenszer próbálta meg feltölteni a felvételt különböző online-csatornákra, ebben azonban a „tettrekész” oroszországi szolgálatok akadályozták meg. A lap bennfentesének elmondása szerint minden egyes oldal, amelyikre eddig feltöltötték a felvételt, rekordidő alatt összeomlott.

A KAPCSOLATOK ALÁÁSÁSA A CÉL

Maria Zakharova, az orosz Külügyminisztérium sajtószóvivője provokációként minősítette a felvételt. Mint hozzátette, a két állam között hamarosan a lehető legmagasabb szintű találkozóra kerül majd sor, és hasonló helyzetekben rendre ilyen jellegű provokációk történnek.

– A videofelvétellel azoknak kell foglalkozniuk, akiknek azt szánták. Amennyiben a felvétel kapcsán kérdések merülnek fel, azzal az érintett államok felhatalmazott szerveinek kell foglalkozniuk, a rendelkezésükre álló civilizációs eszközrendszer keretében. Egyértelmű, hogy a felvételt azért hozták nyilvánosságra, hogy bizonyos közhangulatot generáljon a fontos találkozókat és beszélgetéseket megelőző időszakban. Hasonló provokációkkal már korábban is szembesülni kényszerültünk, az elmúlt egy évben legalább tízszer – fogalmazott Maria Zakharova.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Szerbia és az Oroszország közötti baráti kapcsolatokat méltatta az ügy kapcsán, mondván, hogy ezeket semmi és senki nem veszélyeztetheti. Egyelőre ismeretlenek az incidens részletei, ezekre csak a későbbiekben derül fény, szögezte le Dmitrij Peszkov.